Komentara: 3
Pregleda: 2296
Foto

Sve spremno za Regionalnu akademiju za obuku negovatelja

18.03.2019. u 13:29h
Izvor: Subotica.com
Gerontološki klub „Centar 1“ dobio je novo ruho, a u njemu će uskoro biti otvorena Regionalna akademija za obuku negovatelja. Tom prilikom održan je satanak projektnih partnera i najavljen početak obuke negovatelja.
Sve spremno za Regionalnu akademiju za obuku negovatelja

Obnova gerontološkog kluba i otvaranje Akademije deo su projekta „ReGerNet“ – Interreg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska Srbija u kome učestvuju Gerontološki centar iz Subotice, Dom za stare i nemoćne iz Osijeka, Dom za stare i penzionere iz Apatina i Dom za stare i nemoćne osobe iz Đakova.

Ceo projekat vredan je više od 526 hiljada evra, od čega je subotičkom Gerontološkom centru, kao nosiocu projekta, pripalo 277 hiljada evra. Glavni cilj projekta je unapređenje kvaliteta brige i starima kroz najbolju praksu partnerskih ustanova, što se postiže investiranjem u infrastrukturu, ljudske resurse, nabavku opreme i intenzivnu razmenu znanja. Najznačajniji rezultati projekta su stotinu obučenih negovatelja i adaptirani i opremljeni objekti gerontoloških klubova u Osijeku, Apatinu i Đakovu, kao i Regionalne akademije za obuku negovatelja koja će se nalaziti u Subotici, u ulici Petra Drapšina 3.

- Očekujemo da će sve biti završeno prve nedelje aprila i zato pozivam sve zainteresovane  sugrađane da se prijave za besplatnu obuku za negovatelje. Sada to mogu da urade prvih 20, a za svih 100 polaznika obuka će biti besplatna. Verujem da će oni brzo i nađi zaposlenje jer znamo da u svim ustanovama socijalne zaštite u ovom delu Vojvodine nedostaju negovatelji – poručio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, dodajući da je ovo najbolji način da se u praksi pokaže čemu služe fondovi i projekti EU. – Obuka će trajati šest nedelja, a uslov je da lica imaju završenu najmanje osnovnu školu. Prijava traje dve nedelje i možemo da očekujemo da krajem aprila počne obuka kandidata. Program će biti akreditovan kod Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Problem manjka negovatelja postoji i sa druge strane granice, tako da će se na obuku u Subotici javljati i građani Hrvatske.

- Vrlo rado smo se uključili u projekat da razvijamo nove, alternatiivne socijalne usluge na našem području. Svedoci smo da se suočavamo sa sve brojnijom starijom populacijom i nužno  je osigurati nove oblike vaninstitucijske brige o starima – istakao je Vjekoslav Ćirić, direktor Doma u Osijeku.

Obnovljeni GK „Centar 1“ obišao je danas i Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske, koji je pozdravio zajedničko učešće ustanova socijalne zaštite iz Srbije i Hrvatske u projektima EU.

- Drago mi je da se još jednom pokazuje koliko su susedi upućeni jedni na druge i ovaj projekat je jedan od onih koji pokazuju smer u kome idu ne samo ustanove socijalne zaštite, nego uopšte sva udruženja i institucije na području Srbije, tačnije Vojvodine koja se graniči sa Hrvatskom – naglasio je Pleša. – Nažalost, gerontologija je budućnost ovih krajeva, to je očigledno, i zato je ovaj projekat dobrodošao jer će obučiti ljude koji će brinuti o starima.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2296
Povezane teme
Nenad Ivanišević gerontološki centar subotica socijalna zaštita gerontološki klub centar 1 velimir pleša regionalna akademija za obuku negovatelja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.