Komentara: 22
Pregleda: 3121

Sve spremno za nastavak izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“

10.11.2023. u 08:01h
Izvor: Subotica.com
Kao što je i bilo najavljeno, sredstva od prodaje Prve kasarne usmerena su i na poboljšanje uslova u subotičkim vrtićima, te će tako biti završena izgradnja centralne kuhinje Predškolske ustanove „Naša radost“ i više boravišnih objekata.
Sve spremno za nastavak izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“

Izgradnja centralne kuhinje PU „Naša radost“ jedan je od kapitalnih projekata, što po svojim gabaritima, što po značaju. Radovi su počeli sredinom 2020. godine, a odvijaju se fazno, te će sada biti realizovana treća, poslednja etapa izgradnje.

 - Naime, pre početka radova morali smo da izvršimo određene korekcije na projektu, koji je napravljen pre osam godina, imao je nedostatke a u međuvremenu je došlo do izmena regulativa za pripremu hrane, nije predviđao uvođenje standarda, a to se moralo ispoštovati. Po završetku javne nabavke u decembru 2019. stekli su se uslovi da se počne sa izgradnjom, ali mi to nismo učinili sve dok kuhinju nismo prebacili u kompaniju „Sever“ i dok tamo nismo pripremili prostor i stvorili uslove neophodne za pripremu hrane za naše mališane. S obzirom na to da smo sve planski dobro izveli, nijednog trenutka niko nije osetio da mi preseljavamo kuhinju, a deca nijednog dana nisu ostala bez kuvanog obroka – ističe Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“. – Verujte, ako je nešto u ovoj državi trebalo da se obnovi to je ova centralna kuhinja koja je pravljena kada je u vrtićima bilo 450 dece, a sada ih imamo 4.670. Njenu izgradnju smo i planirali fazno, jer smo bili svesni situacije i da nećemo moći odjednom da obezbedimo toliku količinu novca koja je potrebna za realizaciju ovog veoma značajnog projekta.

Sve spremno za nastavak izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“

Do sada, za prve dve faze uloženo je oko 54 miliona dinara, dok je za treću namenjeno 55 miliona, od čega je pet miliona obezbeđeno nedavno usvojenim rebalansom budžeta, a 50 će biti naredne godine. Obezbeđena sredstva biće dovoljna za završetak radova, dok je za opremanje potrebno otprilike još toliko.

 - Imamo pripremljenu dokumentaciju za nastavak radova na trećoj fazi, sledi raspisivanje javne nabavke, videćemo da li će dosadašnji izvođač nastaviti ili ćemo dobiti novog koji će morati da se upozna sa objektom. Planiramo do juna iduće godine da završimo posao, ali tu ne zavisi sve od nas, jer su pred nama zakonske procedure koje često znaju da iskomplikuju ceo posao ali moraju da budu ispoštovane – dodaje Vojnić.

Sve spremno za nastavak izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“

Sve spremno za nastavak izgradnje centralne kuhinje PU „Naša radost“U kuhinji „Naše radosti“ dnevno se pripremi u proseku 9.000, a maksimalno 12.000 obroka. Nova kuhinja omogućiće i obnovu jelovnika i pripremu specijalizovanih jela.

 - Sada imamo deset kuvara, što je upola manje nego što je predviđeno normativima. Izgradnjom centralne kuhinje moći ćemo da zaposlimo još deset ljudi, ali i da pripremamo obroke za decu sa posebnim zdravstvenim problemima i one koje iz verskih razloga ne jedu određenu vrstu hrane, ponudimo veći asortiman jela – objašnjava direktor. – Na centralnoj kihinji postavljeni su solarni paneli, u okviru IPA projekta, tako da ćemo energiju koristiti za naše potrebe a višak ćemo prepustiti elektroprivredi, odnosno gradu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 3 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 3121
Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

centralna kuhinja naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.