Komentara: 0
Pregleda: 3002
Foto

Sve je spremno za 28. Festival evropskog filma na Paliću

16.07.2021. u 18:00h
Izvor: Subotica.com
Na Letnjoj pozornici na Paliću sutra počinje 28. Festival evropskog filma Palić. Jednu od najprestižnijih smotri evropskog filma otvoriće „Dnevnik iz Gvantanama“ reditelja Kevina MekDonalda.
Sve je spremno za 28. Festival evropskog filma na Paliću

U Glavnoj selekciji  je 12 filmova u takmičarskom delu i jedan van konkurencije. Tu su tri filma sa Kanskog festivala, čije je pomeranje dodatno povećalo neizvesnost održavanja Palićkog festivala, dva britanska koji otvaraju i zatvaraju program,  kao i svetska premijera „Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića.

- Ako organizujući ovakav festival ne pravite nešto što će u budućnosti postati standard onda ste u velikom problemu – ističe direktor festovala Radoslav Zelenović.  – Sve što radimo je zbog  toga da se koliko god je moguće stekne utisak šta je vokacija filmskih autora.  Želimo da pokažemo gde se evropska kinematografija trenutno nalazi. Kažu film je težak, ali nije težak film nego život. Film samo to prikazuje.

Sve je spremno za 28. Festival evropskog filma na Paliću

Ovogodišnji  dobitnici  nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ove godine su naš glumac Aleksandar  Berček i reditelj Kristijan Pecold. Dobitnica nagrade „Underground spirit“ je Ada Solomon, a po prvi put je uvedena i specijalna počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematogafiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

- Ugostićemo sva četiri laureata i jako smo ponosni zbog toga – kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala. – Iako imamo budžet kao prošle godine nismo želeli da propustimo priliku i da napravimo dobar festival, koji će biti u rangu sa onim 2019. godine koji je bio među najboljima. Da smo imali novca mogli smo da dovedemo goste iz gotovo svih filmova toliko je, uprkos i dalje otežanim uslovima za putovanje, bilo interesovanje za naš festival.

Sve je spremno za 28. Festival evropskog filma na Paliću

Festival evropskog filma Palić traje do 23.jula, a 139 naslova iz svih krajeva Evrope u jedanaest različitih selekcija i programskih celina biće prikazano na nekoliko lokacija, na Letnjoj pozornici i u bioskopima Eurosinema, Abazija i Lifka.

Ove godine neće biti organizovanog autobuskog prevoza sa Palića posle večernje. U slučaju lošijih vremenskih uslova program će prvog dana biti premešten na Veliku terasu, a svim ostalim danima u bioskop Eurosinema.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3002
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.