Komentara: 4
Pregleda: 2747

Svaki drugi Subotičanin pati od povišenog krvnog pritiska

04.04.2013. u 14:13h
Izvor: SuMedija
U obeležavanje 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, i ove godine uključili su se Dom zdravlja Subotica, Zavod za javno zdravlje, „Apoteka Subotica” i Crveni krst. Moto akcije je „Povišeni krvni pritisak i arterijska hipertenzija od prevencije do rehabilitacije”.
Svaki drugi Subotičanin pati od povišenog krvnog pritiska

U Severnobačkom okrugu prošle godine od hipertenzije je umrlo 2.631 osoba, od toga 1.341 muškaraca i 1.290 žena. Od bolesti srca i krvnih sudova umrlo je 1.459 osoba, 673 muškaraca i 786 žena.

Udeo bolesti srca i krvnih sudova u ukupnoj smrtnosti stanovništva u Severnobačkom okrugu lane je bio 55,45 procenata, što je na republičkom nivou smrtnosti od ove bolesti.

U osnovne faktore rizika bolesti hipertenije i dalje se ubrajaju upotreba duvanskog dima, nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana i stres. Hipertenzija odnosno povišen krvni pritisak je u Severnobačkom okrugu treća je bolest po uzrocima smrtnosti.

Svaki drugi Subotičanin pati od povišenog krvnog pritiska

Lekari iz tog razloga ističu potrebu prevencije, a kako je najavljeno, do jeseni će biti realizovana tri nova skrining programa koja su u fazi izrade na nacionalnom nivou : za kardiovaskularne bolesti, depresiju i dijabes.

Preventivni centar Doma zdravlja će povodom ovih aktivnosti, u ponedeljak, 8. aprila, u mega marketu „Rodić” od 9 do 13 časova, organizovati akciju besplatnog merenja krvnog pritiska, šećera u krvi i telesne mase.

Svaki drugi Subotičanin pati od povišenog krvnog pritiska

Svetski dan zdravlja, 7. april, obeležava se na dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije, koja je formirana 1948. godine.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2747
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.