Komentara: 2
Pregleda: 4044

Sutra se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom

01.04.2014. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj konferenciji za medije najavljeno je obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom, a ujedno i otvaranje prostorija Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica. Dekoratina svetla na Gradskoj kući večeras će svetleti plavom bojom koja simbolizuje autizam
Sutra se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se i u našem gradu, a posebni značaj nose nove prostorije Udruženja, praktično Dnevni boravak za osobe sa autizmom, koje je Grad Subotica ustupio na korišćenje, a nalaze se u Subotici, u Vareškoj ulici broj 28.

Cilj otvaranja dnevnog centra je sprovođenje projekta koji bi poslužio primer u okruženju kako se brine o osobama sa autizmom.

Predsednica Gradskog udruženja osoba sa autizmom Suzana Skenderović zahvalila se lokalnoj samoupravi na razumevanju i svesrdnoj pomoći koja je pružena u osposobljavanju ovog objekta za namenu.

Sutra se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom

Gradskog udruženja osoba sa autizmom je nevladino, dobrovoljno i neprofitabilno udruženje čije je cilj udruživanje osoba sa autizmom, stručnjaka i roditelja. Udruženje je osnovano 23. novembra 2011. godine, broji trenutno 30 članova, a iz meseca u mesec taj broj se povećava. Kroz  udruženej sprovodi se 13 programskih aktivnosti koje vode kvalifikovane osobe iz konkretnih oblasti. S obzirom da je samo udruženej neprofitno i pomaže ga veliki broj volontera, finansiranje se isključivo svodi na sredstva iz budžeta lokalne samopuprave i konkurisanje na srodne projekte.

Boris Živkov, defektolog Udruženja, skrenuo je pažnju da je neophodno što ranije uključivanje u kako bi se podigle šanse za oporavak, te je pozvao roditelje da posete Udruženje, da se konsultuju i što pre uključe svoje dete u neki od programa.

Istraživanjima su pokazala da je sa terapijama deteta za koje se sumnja da boluje od autizma potrebno početi već u drugoj godini života. Prema rečima defektologa Borisa Živkova, roditelji dece obolele od autizma često, čekajući konačne dijagnoze lekara gube dragoceno vreme koje je veoma bitno, i ističe da je neophodno uspostaviti sistem podrške porodicama sa autističnom decom, te uključiti sve institucije koje se bave učenjem i razvojem deteta kako bi se određeni oblici autizma mogli kontrolisati.

Od programa koje sprovodi Udruženje navode se individualni defektološki tretmani, škola plivanja, individualni tretmani logopeda i psihološko savetovanje za roditelje, program za tinejdžere, muzičke, dramske, likovne i druge kreativne radionice, škola karatea, hipoterapija, kao i inkluzivni montesori program.

Kampanja povodom Svetskog dana osoba sa autizmom nosi naziv "Obojimo u plavo" i sprovodi se na mnogobrojnim lokacijam u svetu, pa tako i kod nas u Srbiji i u Subotici. Aktivnosti koje će se lokalno sprovoditi počinju več večeras kada se dekorativno osvetljenje na Gradskoj kući bude prilagodilo pomenutom svetskom danu i kada žuta svetla privremeno zamene plavim.

Večeras od 7 časova na Gradskom trgu biće sprovedene određene aktivnosti u kojima će učestvovati volonteri ovog Udruženja i kroz koje će biti i promovisano samo udruženje.

Svečano otvaranje prostorija Gradskog udruženja osoba sa autizmom je sutra (sreda) od 12 časova u Vareškoj ulici br. 28.

Izvor: Subotica.com
Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom Gradska kuća u susret Svetskom danu osoba sa autizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4044

Povezane vesti

Povezane teme

osobe sa autizmom

autizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.