• Pregleda: 9649

Sutra se obeležava Spasovdan

Prazničnom liturgijom i litijom kroz centar grada sutra će početi obeležavanje Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatijeg kao Spasovdan, slave Svetovaznesenskog hrama i grada Subotice. U čast velikog hrišćanskog praznika od 9. do 12. juna biće održane „Spasovdanske svečanosti“, koje će okupiti brojne horove i etno grupe.
Sutra se obeležava Spasovdan

- Proslava počinje još večeras prazničnim bdenijem, a biće nastavljena sutra svečanom liturgijom u devet časova, potom blagoslovom žita i litijom kroz grad – najavio je Dragan Stokin, starešina hrama Vaznesenja Gospodnjeg. - Pozivam sve građane da se priključe litiji, jer je ona izraz naše radosti zbog vaznesenja Hristovog, a ono se ne tiče samo pravoslavaca nego svog hrišćanskog sveta.

Litija će se kretati uobičajenom trasom, Zmaj Jovinom ulicom do Aleje Maršala Tita, zatim ulicom Dimitrija Tucovića, kroz Korzo, ulicom Đure Đakovića, zatim Zmaj Jovinom prema Svetovaznesenskom hramu. U ovom delu grada, u prepodnevnim časovima, saobraćaj će biti obustavljen.

Istog dana u porti hrama od 18 časova nastupiće crkveni i dečji crkveni hor „Sveti Roman Melod“, hor i dečji hor SKC „Sveti Sava“ i ženska etno grupa „Srma“.

U petak, u SKC „Sveti Sava“ biće održana duhovna tribina „Smrt smrti, nada vaskrsenja“ na kojoj će govoriti dr Aleksandar Đakovac, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. U subotu, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg biće veče duhovne muzike na kome će, pored domaćina hora „Sveti Roman melod“ nastupiti crkveni horovi „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ iz Sombora i „Sveti Georgije“ iz Bečeja.

„Spasovdanske svečanosti“ završavaju se u nedelju nastupom hora „Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina.

- Pripremili smo jedan zaista interesantan i privlačan program, na kome će biti izvedena pravoslavna duhovna muzika srpske, grčke i ruske crkve, ali i svetovne pesme i obrade narodnih pesama – kaže Dragana Nikolić, dirigent hora „Sveti Roman Melod“. - Pravo užitak prirediće u nedelju muški oktet iz Zrenjanina, koji će izvesti horske, srpske i rodoljubive pesme.

Spasovdan je slava i Radio „Slavoslovlje“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Sara Odgovori
Jel ovo dugijanca na pravoslavni nacin?Sve reci iz teksta tako govore
Vesko Odgovori
Neka je cestit i radostan veliki praznik Spasovdan svima koji slave.
rahima Odgovori
Ajmo rvati pljuvacina!
marija Odgovori
Srecna slava svim Suboticanima, zivi, zdravi i BLAGOSLOVENI bili !
Safet Odgovori
Bunjivci rvati i madari dislajk this
bona fide Odgovori
Srećan praznik!
stormwatch Odgovori
Cestitam vam Spasovdan.
Zbunjen Odgovori
Kako se može videti na stranici subotica.rs, Crkveni hor Sv. Roman Melod za Spasovdanske svečanosti dobio je 500.000,00 dinara od Grada na konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u kulturi za 2016. Zar crkva nema novac nego mora Grad da finansira obeležavanje crkvenih praznika?
safet Odgovori
@zbunjen eto mora grad da finansira!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.