Komentara: 9
Pregleda: 4946

Sutra donatorska konferencija za migrante

08.07.2015. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Vlada Srbije u saradnji sa UNHCR-om sutra u Beogradu organizuje donatorsku konferenciju na kojoj će predstavnicima ambasada i republičkih organa vlasti biti predstavljen problem migracija i potrebe lokalnih samouprava.
Sutra donatorska konferencija za migrante

U ovom trenutku u Subotici je neophodno zapošljavanje najmanje šest ljudi, medicinskog osoblja i radnika Crvenog krsta, postavljanje mobilnih toaleta, pomoć u vidu hrane i sredstava za higijenu...

    - Cilj konferencije ja da problem migracija iznesemo pred sve relevantne činioce, da predstavimo šta je lokalnim samoupravama poput Kanjiže, Subotice i Preševa potrebno u hitnoj situaciji, kao i na polugodišnjem i godišnjem planu – objasnio je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministrstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Ono što je hitna pomoć lokalnim samoupravama koje trpe najveći pritisak migranata je pre svega zapošljavanje određenog broja ljudi, kako u nevladinim organizacijama, tako i u zdravstvu, policijskoj upravi. Vlada Srbije će obezbediti svu neophodnu hranu i sredstva za higijenu i ispoštovati sve potrebe loklanih samouprava. U Preševu se otvara prihvatni centar koji je potpuno opremljen, a svi moraju da znaju da ti ljudi dolaze iz EU i da je EU njihov krajnji cilj, Srbija im je samo tranzit i mi moramo da obezbedimo da u našu zemlju uđu na legelan način i isto tako u njoj borave.

Subotica se pre svih suočila sa problemom migranata, te je već u februaru prošle godine otvoreno prihvatilište za maloletne migrante pri Domu „Kolevka“, koje se godisnje finansira sa 1.830 miliona dinara. Takođe, sredstvima iz gradskog budžeta zimus je vršen prevoz migranata do prihvatnih centara u Bogovađi i Banji Koviljači. Međutm, loklana samouprava nema ingerencije za otvaranje prihvatnih centara, ta odluka je samo u rukama dražnih organa.

- Grad je obezbedio vodu, to će raditi i u narednom periodu, planiramo da počistimo prostor oko ciglane i u saradnji za lekarima Zavoda za javno zdravlje izvršimo neke preglede. Grad ne može da pravi prihvatilišta, ali ako država to bude želela da učini , ovde će imati dobru saradnju – dodao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4946

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

crveni krst

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

izbegla i raseljena lica

izbeglice

milimir vujadinović

pomoć za izbegla i raseljena lica

donatorska konferencija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.