Komentara: 3
Pregleda: 2343

Susret medicinskih radnika Srbije održan u Hotelu "Galleria"

04.12.2017. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
U Hotelu "Galleria" tokom vikenda održan je treći susret domova zdravlja, koji je okupio lekare, medicinske sestre i tehničare iz cele Srbije. Tema skupa, koji su organizovali domovi zdravlja tri beogradske opštine, bila je prevencija i kontrola dijabetesa tipa 2.
Susret medicinskih radnika Srbije održan u Hotelu "Galleria"

Zbog savremenog načina života, dijabetes tipa 2 je u stalnom porastu svuda u svetu, a prema rečima učesnika skupa, procena da će do 2025. godine biti 400 miliona obolelih u svetu, već sada se obistinjuje. Koliko ova bolest pogađa i stanovništvo u našoj zemlji, najbolje pokazuju podaci od pre 11 godina kada je broj obolelih bio 250 hiljada, a danas je skoro tri puta veći. U cilju prevencije i kontrole bolesti, Ministarstvo zdravlja donelo je odluku da se pri svim domovima zdravlja obnove ili osnuju savetovališta za dijabetes, koja su u većini gradova ukinuta pre deceniju.

- Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, sa novim projektima i novim metodama savremenog lečenja uvodi savetovališta, pa će svi domovi zdravlja u Srbiji morati da imaju savetovalište za dijabetes. Plan je da krenemo iz Beograda, a kada se to ostvari u svim beogradskim domovima zdravlja, onda ćemo krenuti po Srbiji, kako bi ljudi bili informisani o bolesti. Prevencija u medicini je jako bitna, mnogi ni ne znaju da boluju od dijabetesa. Zbog savremenog načina života dijabetes je sve prisutniji, ne samo kod starijih ljudi, nego i kod dece. Ovim skupom u Subotici, donećemo zaključak da se obavezno počne sa formiranjem savetovališta za dijabetes. Nadam se da ćemo sledeće godine to proširiti po Srbiji i da će svi domovi zdravlja biti obavezni da imaju savetovalište, sa jednim lekarom i medicinskom sestrom - rekao je dr Aleksandar Stojanović, koji je na čelu Radne grupe Ministarstva zdravlja.

Susret medicinskih radnika Srbije održan u Hotelu "Galleria"

O značaju savetovališta za dijabetes u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2, govorila je dr Dobrila Vasić, direktorka Doma zdravlja Rakovica, koji je među prvim domovima zdravlja u Srbiji obnovio rad savetovališta.

- U Savetovalištu za dijabetes možemo da radimo na otkrivanju osoba koje imaju faktore rizika za nastanak bolesti. Kod izabranih lekara nam se upućuju visokorizični pacijenti kao što su gojazne osobe, pacijenti sa hipertenzijom, osobe starije od 45 godine koje imaju genetsku predispoziju, a imaju neki od faktora rizika, fizički nekativne osobe i gojazne. Sve su to osobe sa kojima se može raditi kako bi sprečili nastanak dijabetes melitusa tipa 2. Ako utičemo na faktore rizika, u 90 odsto možemo da sprečimo ili odložimo nastanak dijabetesa tipa 2. Pored savetovališta, potrebno je i da napravimo registar obolelih u Srbiji i na pravilan način da ih kontrolišemo, da ih usmeravamo na koji način da daju terapiju, da kontrolišu svoju glikemiju i tako ćemo smanjiti komplikacije, koje su izuzetno velike, ne samo za pojedinca, nego i za celokupno društvo - naglasila je dr Vasić, dodajući da je dijabetes melitus bolest koja mnogo košta celokupno društvo i zdravstveni sistem, a najviše pojedinca i porodicu.

Susret medicinskih radnika Srbije održan u Hotelu "Galleria"

Prema njenim rečima, postoji mnogo dijabetičara, a pošto je teško doći do endokrinologa na sekundarnom nivou, mnogo bi značili timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji bi radili sa tim pacijentima.

- Primarna zdravstvena zaštita je u 80 odsto okosnica sistema i, kao što samo ime kaže, mora da se bavi prevencijom. Kaže se "domovi zdravlja", a mi smo se nažalost pretvorili u domove bolesnih - zaključila je dr Vasić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2343
Povezane teme

hotel galleria

dijabetes

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.