Komentara: 5
Pregleda: 14330

Subvencijama do zapošljavanja

09.04.2015. u 03:30h
Izvor: RTV Yueco
Svi koji žele da pokrenu sopstveni biznis ili privrednici koji žele da zaposle nove radnike, prime stručnjake na praksu ili sprovode javne radove, imaju na raspolaganju niz konkursa na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. U toku je konkurs lokalne samouprave vredan 17 miliona dinara za sprovođenje javnih radova, do oktobra su otvoreni pokrajinski konkursi za subvencionisanje zapošljavanja i samozapošljavanja, dok je okončan konkurs za program stručne prakse. Osim toga, na raspolaganju je i 10 konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje.
Subvencijama do zapošljavanja

U toku je javni konkurs lokalne samouprave za organizovanje sprovođenja javnih radova na teritoriji Subotice u 2015. godini, koji će trajati do 20. aprila, za šta je iz budžeta obezbeđeno 17 miliona dinara. Kako je objavljeno u javnom pozivu, maksimalna dužina trajanja javnog rada je šest meseci, a po nezaposlenom licu uključenom u javne radove, za svaki mesec angažovanja grad isplaćuje neto zaradu u visini od 22.500 dinara do 25.000 dinara u zavisnosti od stručne spreme + putne troškove. Jadranka Stantić iz lokalnog sekretarijata za privredu, lokalni ekonomski razvoj i turizam kaže da je za konkurs interesovanje iskazalo desetak potencijalnih izvođača javnih radova. Ona očekuje dva do tri puta više zainteresovanih u odnosu na obezbeđena sredstva.

Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja utvrđeno je da će tokom 2015. godine biti sprovođeni programi i mere aktivne politike zapošljavanja kao što su samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica, program stručne prakse i javni radovi. Gostujući u sinoćnoj emisiji In medias res, Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je ocenio da se ovim merama postiže smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Vojvodini, kojih je za oko 15.000 manje na kraju 2014 u odnosu na 2013. godine.

I Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada za 2015. godinu. Radi se o deset poziva, usmerenih na sticanje stručne prakse, zapošljavanje nezaposlenih sa evidencije, zapošljavanje osoba sa invaliditetom i samozapošljavanje. Za ove programe u prošlosti je vladalo veliko interesovanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 14330
Povezane teme

subvencije

subvencije za zapošljavanje

subvencije za posao

subvencije za nova radna mesta

subvencije za preduzetnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.