Komentara: 6
Pregleda: 1911

Subotičkim poljoprivrednicima predstavljena digitalizacija agrara

29.03.2024. u 08:08h > 08:48
Izvor: Subotica.com
Kako da uz pomoć besplatnih digitalnih alata unaprede proizvodnju, uštede vreme i povećaju prinose, subotički poljoprivrednici mogli su da saznaju na predavanju koje su organizovali organizacija „IT Subotica 2030“ i Institut „Biosens“ iz Novog Sada.
Subotičkim poljoprivrednicima predstavljena digitalizacija agrara

Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa aplikacijom „AgroSens“, koja već uveliko pomaže u praćenju stanja useva i planiranju aktivnosti. Takođe, razgovaralo se i o platformi „e Agrar“ na čijem razvoju se radi i koja treba da ubrza dobijanje podsticaja i olakša komunikaciju sa javnim institucijama, kao i o aplikaciji „dim.rs“ i drugim digitalnim rešenjima.

 - Često idemo na tehnološke konferencije gde čujemo sjajne stvari koje radi Institu „Biosens“ a tiču se poljoprivrede, pa smo želeli da to predstavimo našim poljoprivrednicima, da oni čuju za aplikaciju i šta sve može da se uradi pomoću nje. Generalno, da vide kako tehnologija može da pomogne da njihovi prinosi i prihodi budu bolji – objašnjava Petar Stakić iz organizacije „IT Subotica 2030“ – Ovo je prvi put da se sretnu tvorci aplikacije i korisnici. Mi smo posrednici, inače, IT i poljoprivreda najviše učestvuju i izvozu i BDP, a kada se spoje mogu da naprave još veći uspeh.
Subotičkim poljoprivrednicima predstavljena digitalizacija agraraInstitut „Biosens“ je tvorac „Agrosens“ digitalne platform, koja kroz isti korisnički nalog omogućava pristup celom sistemu: AgroSens veb aplikaciji dizajniranoj za komfornom radu na računaru i AgroSens Android aplikaciji koja mobilni telefon pretvara u novi korisni alat za poljoprivrednika. AgroSens veb aplikacija namenjena je vizuelizaciji i detaljnoj analizi podataka, dok AgroSens Android aplikacija, pored trenutnog uvida u sve podatke koji pruža na terenu, omogućava i brz i jednostavan unos podataka u sistem. Korisnicima AgroSens digitalne platforme dostupni su dnevnik poljoprivrednih aktivnosti, vremenska prognoza na lokaciji parcele, satelitski indeksi useva koji opisuju rastu biljaka, intenzitet fotosinteze i dostupnost vode i hranljivih materija, pregled analize zemljišta i fotografija useva… Korišćenje osnovnih servisa je potpuno besplatno.

 - Aplikacije pomažu poljoprivrednicima da neke operacije koje su do sada obavljali ručno ili nisu mogli da obave, to urade preko nje ili veb sajta. Njihov cilj je da olakšaju rad poljoprivrednika. Inače, naša iskustva govore da su poljoprivrednici otvoreni ka digitalizaciji, kada vide koliko ona pomaže i koliko olakšava standardne procese - objašnjava Nenad Lukić, projekt menadžer “Biosensa”.
Subotičkim poljoprivrednicima predstavljena digitalizacija agrara

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 nedelje i 1 dan
Komentara: 6
Pregleda: 1911
Povezane teme

IT subotica 2030

eagrar

petar stakić

nenad lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.