Komentara: 21
Pregleda: 8089

Subotički "žal za tramvaj"

02.04.2013. u 12:12h
Izvor: RTV City
Na današnji dan, 1974. godine u 17 časova iz Malog Bajmoka krenula je kompozicija od petoro kola, ili vagona, na poslednju vožnju subotičkog tramvaja. Vožnja je završena u 17 sati i 40 minuta poslednjim zvonjenjem tramvajskog zvona pred ulazak na parkiranje zauvek u remizu, tramvajsku garažu.
Subotički "žal za tramvaj"

Subotički "žal za tramvaj". Žal koji, evo ulazi u četrdesetu, jubilarnu godinu. Žal za jednom od retkih loših odluka rukovodstva grada iz socijalističke ere.

Ako je suditi po interesovanjui tadašnjih Subotičana, žal je i tada bio prisutan. To iliustruje broj Subotičana na ispraćaju i broj fotoaparata koje su poneli u želji da ovekoveče trenutak odlaska u istoriju subotičkog tramvaja na snimku našeg sugrađanina Ognjena Aleksića, zahvaljujući čijoj ljubaznosti i objavljujemo ovaj autentični snimak.

Da je ovo bio pogrešan potez vrlo brzo su se uverili građani Subotice ali i naredne gradske uprave. U neka skorija vremena, sećamo se, rađene su predstudije izvodljivosti koje su jasno pokazale koliko bi bilo dobro da danas imamo travmaj. Neki od aktuelnih političara – funkcionera su svoju karijeru gradili na priči ponovne izgradnje tramvaja. Čvrsto to obećavši nama, subotičkoj raji. Ali, kao i sve u ovom gradu i ovoj zemlji i to je bilo samo u svrhu ubiranja trenutnih političkih poena i napredovanja na političko funkcionerskim stepenicama, kako god da hoćete.

Izgradnja tramvaja je poslužila svojoj svrsi. Danas je niko ne spominje, a autori ideje, odradivši svoje, uživaju u svojim karijernim pozicijama. Građanima Subotice ostaje i dalje ista spoznaja, da su imali, pa nemaju jeftin prevoz, da su im lažnu nadu podrgevali pa gasili više puta gradski političari, sve po potrebi ličnih i partijskih promovisanja i napredovanja. Imaju ono što im nije oduzeto svih minulih, nepunih 40 godina. Žal za tramvajem. On ostaje kao nezaceljena rana, kao neostvareni, nedosanjani san, kao simbol minulih, boljih nepovratnih vremena. Inače, gospodin Aleksić poseduje mnoštvo snimaka stare Subotice, s kraja šezdesetih godina pa naovamo. Verujemo da bi za istoriju grada bilo dobro da ih grad otkupi i arhivira u Gradskom muzeju. Za neke male pare,verovatno u visini neke skromne male proslave, nekog gradskog jubileja.

Da, opšte je poznato da para nema, kao i to da grad finansira more partijski uslovljenih manifestacija od “značaja” za grad. Možda se od neke može malo "štrbnuti", za neka nova pokolenja koja će doći. Verujemo da će ih zanimati kako je nakada bilo u Subotici.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 8089

Povezana vest

Povezane teme

tramvaj Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.