Komentara: 1
Pregleda: 3600

Subotički srednjoškolci u trci za heroje budućnosti

13.05.2015. u 13:07h
Izvor: Subotica.com
Osmišljavanjem složene naučne inovacije, učenici Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice uključili su se u panevropsko naučno takmičenje o održivom razvoju pod nazivom "Heroji budućnosti", koje se u isto vreme održava u deset zemalja Evrope.
Subotički srednjoškolci u trci za heroje budućnosti

U pitanju je takmičenje za mlade inovatore čiji je zadatak da osmisle održiva rešenja koja će pomoći u prevazilaženju ekoloških problema u budućnosti, a subotički srednjoškolci su rešavali probleme uštede energije u školskim ustanovama i nakon detaljne analize napravili idealno arhitektonsko rešenje.

Da bi osmislili inovaciju, učenici su morali koristiti složena naučna znanja i preciznu metodologiju, koja im je pomogla da analiziraju problem, a onda i dođu do efikasnog rešenja, koje je takođe trebalo implementirati. Za izvršenje ovog zadatka učenici su morali podjednako koristiti i teorijska znanja, ali i kreativnost i maštu.

- “U svetu je sve izraženija kriza energenata što dovodi do potrebe racionalnog korišćenja. Važno je da se deca upoznaju sa alternativnim izvorima energije i načinima uštede. Što je više dece uključeno u ova takmičenja sami će se upoznati sa ovim potrebama i biti u mogućnosti da ta znanja prenesu drugima. Već sada održivost ima veoma važnu ulogu, a u budućnosti će biti verovatno od presudnog značaja”, objašnjava profesor Svetozar Toković iz Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice.

Takmičenje se sprovodi u okviru specijalnog edukativnog programa nemačkog BASF-a pod nazivom "Chemgeneration", a u Srbiji se realizuje uz podršku Centra za promociju nauke Republike Srbije, Hemijskog fakulteta iz Beograda i međunarodne organizacije Dostignuća mladih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3600
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.