Komentara: 6
Pregleda: 6348

Subotički specijalci za ledenice

17.02.2012. u 14:28h
Izvor: SuMedija
Subotički specijalci za ledenice

Pre dva dana je četvoročlana ekipa Samostane zanatske radnje „Marčeta“, na čelu sa vlasnikom, Dragnom Marčetom, oko četiri sata lomila ako ne najveću onda nesumnjivo jednu od najvećih edenica koja je ovih dana nastala u Subotici. Sa zgrade Sokolskog doma skinuta je ledenica za koju Marčeta kaže da je bila teška oko 4 tone.

-Teže nam je bilo raditi ta 4 sata, nego 40 sati na drugim mestima. Bilo je i opasno sa lestvi na 15 metara visine, gde vatrogasci nisu imali uslova da priđu, da sečemo oštru i tešku ledenicu. Razbijanje je išlo sporo, da bi gromade spuštali bezbedno na zemlju. Skidali smo delove metalnim šipkama, a tri čoveka su radila pola radnog dana.Uspeli smo skinuti 3 tone, do grana obližnjeg drveta. Dodatni problem je što su grane drveta ušle u slivnik i sa snegom se taložile u njemu, dok nije stvorena ledena masa. Još je ostala gromada od jedne tone, koja se cedi sama. Nemoguće je ni razbiti niti skinuti, ali ona sada ne ugrožava ljude - kaže Marčeta.

Sa druge strane iste zgrade, na delu krova koji je okrenut prema parku, takođe je velika gromada, ali ocenjeno je da ona ne može da ugrozi prolaznike.

- I ta ledenica je velika, teška je bar dve tone, ali ona ne ugrožava ljude, otapa se sama, pa nema potrebe da se skida - objašnjava Marčeta.

U Subotici su ledenice okovale veliki broj visokih zgrada, a vatrogasne ekipe ne mogu da priđu svim mestima gde ledenice ugrožavaju prolaznike, pa zato u pomoć priskaču i privatne firme. Iz vatrogasnih službi kažu da uspevaju da skinu manje ledene okove oko oluka i sa krovova, ali ne mogu da priđu nekim mestima.

Više od 200 ljudi dnevno je pozivalo vatrogasce, jer ne mogu da se popnu do krovova sa kojih vise ubojite naslage leda.Većina krovova je rasčišćena, ali su problem ledenice teške i po nekoliko tona.

Ledenice na zgradama

Ekipa SZR „Marčeta“ima posla preko glave, a Dragan kaže da je najviše ledenica bilo u Teslinom naselju, na Prozivci, Radijalcu i Frankopanskoj.

- Poslednjih 10 dana ne stajemo, ali ove gromade oduzimaju pola dana. U proseku ostale su ledenice teške desetak kilograma. Međutim, to što su manje ne znači da su bezopasne, jer i i ledenica od pola kilograma može da ubije čoveka - kaže Marčeta.

Sat vremena skidanja ledenica košta 3000 dinara, a vlasnici stanova ili kuće moraju iz svog džepa da plate privatnu firmu, ako je ledenica na nezgodnom mestu i ako vatrogasno vozilo nema uslove da priđe mestu i otkloni opasne ledenice.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 6348
Povezane teme

skidanje ledenica

ledenice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.