Komentara: 6
Pregleda: 5656

Subotički gimnazijski tamburaški orkestar oduševio Minhen

24.03.2016. u 15:04h
Izvor: Subotica.com
Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i solistkinja Tamara Babić učestvovali su na desetim „Danima Balkana“ u Minhenu. Svojim nastupom mladi tamburaši su na najbolji način predstavili svoj grad i državu, kao i muzičku tradiciju ovog podneblja.
Subotički gimnazijski tamburaški orkestar oduševio Minhen

- Iako su mladi, naši srednjoškolci nastupali su kao pravi profesionalci i svojim nastupima u emninentnim ustanovama u „Literhausu" i Multikulturalnom centru „Gajstag" oduševili su sve prisutne - sa ponosom ističe direktor Gimnazije Slobodan Čamprag. - Sigurni smo da će uskoro uslediti poziv za novo gostovanje. 

Za Uroša Manojlovića, vođu gimnazijske tamburaške „bande“, ponuda za gostovanje u Minhenu bio je „poziv koji se ne odbija“.

- Okupili smo najbolje što Gimnazija ima i spremali se od novembra do februara. Na nastupu smo izveli 20 numera u tri celine – narodne kompozicije i kola, klasične i svetski poznate numere i pesme Zvonka Bogdana koje je izvela solistikinja Tamara Babić – priča Uroš Manojlović. - Nemci su jako zainteresovani za zvuke tamburice i drago nam je što smo ih upoznali sa njom i pokazali da je ona univerzalni instrument.

Saradnja Subotice i najvećeg grada u bavarskoj traje više od decenije i do su sada zajedničkim snagama realizovani su brojni projekti iz oblasti privrede, kulture, obrazovanja i humanitarnog rada.

- Sledeći projekat koji možemo da najavimo je prezentacije knjige posvećene izvornoj narodnoj umetnosti u tehnici slame, koja će biti održana 27. aprila – najavio je Čedo Hajder, koordinator programa i saradnje Subotice i Minhena. - Knjiga je realizovana u saradnji sa kustosom Gradskog muzeja u Minhena, koji ju je preveo na četiri svetska jezika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 5656
Povezane teme

srednjoškolci

slobodan čamprag

subotica obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.