Komentara: 20
Pregleda: 3904
Foto

Subotički đaci digli glas protiv klimatskih promena

24.09.2021. u 17:20h
Izvor: Subotica.com
Učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ izašli su danas u centar grada i poručili svojim sugrađanima da je krajnje vreme da prestanemo sa uništavanjem naše okoline, jer će to imati strašne posledice.
Subotički đaci digli glas protiv klimatskih promena

Noseći transparente koje su sami napravili đaci su stupili u simboličan štrajk i prolaznike upozorili na štetnost upotrebe motornih vozila, seče šuma, zagađivanja reka...

Iako vrlo mladi, njihovo znanje o ekologiji posramilo bi mnoge od nas.  Poručuju da svi moramo više da vodimo računa o prirodi i da je čuvamo, da smanjimo upotrebu goriva i plastike, a  da manje vozimo kola,  a više biciklie ili idemo peške.

- Svi mi možemo da smanjimo potrošnju energije, naftu i gas, da koristimo solarnu energiju i prirodna sredstva, da što više recikliramo – poručuje Milica Prćić.

Subotički đaci digli glas protiv klimatskih promenaNjen školski drug Marko Popović kaže da svi treba da radimo na tome, svako koliko može.

- Izašli smo da pokažemo da se klimatske promene dešavaju, da treba da smanjimo emisiju ugljen dioksida – jasan je  Marko.

Aljoša Krmpotić dodaje da svi treba da se okrenemo korišćenju energije iz prirode, naročito solarnu energiju.

- Treba da smanjimo korišćenje fosilnih ulja, ne bacamo smeće, koristimo obnovljivu energiju – tvrdi Aljoša.

Subotički đaci digli glas protiv klimatskih promenaNjihova lokalna akcija zapravo je podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena „Fridays for future“, koji je pokrenula Greta Tunberg.

U ovom poduhvatu đacima je pomogla razredna Ksenija Nađ, koja kaže da je ideja nastala kada su gledajući edukativne filmove o klimatskim promenama saznali više o Greti Tunberg i njenom pokretu „Fridays for future“.

- Deca su sama istraživala i saznala za globalni štrajk i poželeli da učestvuju. Napravili su transparente i možemo da vidimo koliko oni zrelo razmišljaju o ovoj tematici – ponosno će razredna.

Izvor: Subotica.com
Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena Podrška globalnom štrajku protiv klimatskih promena
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 3904
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.