Komentara: 0
Pregleda: 5747

Subotički "buvljak" ostao bez gazde

24.03.2009. u 09:39h
Izvor: Politika Online
<p>Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor od 2. novembra 2007. godine po kome je vlasnik subotičkog &bdquo;buvljaka" Milorad Pu&scaron;ica jednu od najčuvenijih pijaca u Srbiji predao na upravljanje Akcijskom fondu.</p>
Subotički "buvljak" ostao bez gazde

Ugovor između preduzeća „Tržnica" (koje upravlja kako sa nekoliko manjih pijaca, tako i „buvljakom") i Milorada Pušice bio je vredan 12 miliona evra, a raskinut je jer nesuđeni vlasnik nije uplatio dva miliona za drugu ratu.

Akcijski fond sada treba da odredi ko će biti zastupnik kapitala, odnosno ko će upravljati firmom do njene eventualne ponovne prodaje na Beogradskoj berzi. Da se oko onoga što su mnogi nazivali najvećom subotičkom fabrikom i dalje sukobljavaju različiti interesi videlo se i u činjenici da se merodavni nisu mogli složiti oko predloga za zastupnika kapitala, te su Severnobački okrug i grad Subotica za to predložili Petra Balaževića, nekada zaposlenog u „Tržnici", dok su sindikat i Regionalna privredna komora smatrali da taj posao treba da obavlja Srboljub Jerković, do privatizacije direktor „Tržnice".

Istovremeno, Ranko Ljubisavljević, koga je novi vlasnik postavio za direktora „Tržnice", „Politici" je juče potvrdio da je Akcijskom fondu poslao dopis u kome navodi da bi postavljanje bilo Jerkovića bilo Balaževića bilo u sukobu interesa jer su oni zajednički vlasnici 17 lokala i 147 tezgi u hali 3 na „buvljaku".

Kako „Politika" saznaje, nakon toga juče pred kraj radnog vremena iz Akcijskog fonda je stigao dopis kojim se ne prihvata ni jedan od predloženih kandidata. Kako saznajemo u Akcijskom fondu, razlog za tu odluku su oprečne informacije o radu Jerkovića i Balaževića u vreme dok su bili rukovodioci „Tržnice". U Akcijskom fondu smatraju da je kod oba predložena kandidata moguć sukob interesa ukoliko bi se našli u poziciji privremenog zastupnika državnog kapitala. Isti predlagači sada imaju dodatni rok od dva dana da predlože novog zastupnika kapitala.

Inače, Milorad Pušica je tokom nešto više od godinu dana, koliko je bio većinski vlasnik „Tržnice", najveću - halu 1 zamenio za zemljište sa „Rasadnikom" iz Kikinde, ali je Agencija za privatizaciju naložila da se taj ugovor raskine zbog toga što vrednost hale prevazilazi dozvoljenih 10 odsto vrednosti kojima može da raspolaže većinski vlasnik pre nego što isplati punu cenu. Osim toga, za ovu razmenu vlasnik nije tražio dozvolu Agencije za privatizaciju, na šta je bio obavezan.

Subotički „buvljak" prošlu godinu završio je sa dobiti od 13 miliona dinara, a aktuelni direktor Ljubisavljević navodi da 43 radnika imaju prosek primanja od 69.000 dinara. Iako je tokom prošle godine čak 200 zakupaca otkazalo tezgu, što je povećanje za 100 odsto, još uvek se smatra da „buvljak" izdržava nekoliko hiljada subotičkih porodica, što onih koji tu prodaju, što onih koji se tu po povoljnijim cenama snabdevaju.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 5747

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.