Komentara: 3
Pregleda: 1753
Foto

Subotički arhivski dan održan po 16. put

23.09.2023. u 18:00h
Izvor: Subotica.com
Već 16 godina unazad Istorijski arhiv Subotica organizuje Subotički arhivski dan. Tema je ove godine bila "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj". 
Subotički arhivski dan održan po 16. put

Subotički arhivski dan uvek se održava u septembru, kada se veliki broj arihvista kako iz zemlje tako i iz regiona, okupi kako bi govorili o određeno temi. Ovogodišnja tema vezana je za velikane arhiva, simnbolično, u godini kada obeležeavamo 25 godina od smrti Mađar Lasla, istoričara, književnika i arhiviste. 

Subotički arhivski dan održan po 16. put

 - Sada je 25 godina kako nema našeg kolege Mađar Lasla. To je bio povod da damo takav okvir. Svi ostali učesnici će naravno govoriti iz svojih specifičnih oblasti, svoje specifično gledanje na tu temu, ali opet, okvir je zajednički - rekao je Stevan Mačković, direktor Istorjskog arhiva, ističući značaj koji arhivi imaju - Značaj arhiva je u tome što pokazujemo da su u prvom redu važni oni podaci kojima raspolaže arhiv. Ti podaci su ono što je argument, što je činjenica. Ne radi se o tumačenju podataka, već samo o tome da podatek treba koristiti na pravi način. Možda je problem upravo u tome što danas svi poznaju, svi znaju istoriju na osnovu nekih neproverenih, lažnih, netačnih podataka. Pravi istraživači provode dane i dane, mesece i mesece, nekada i godien da bi došli do argumentovanih podataka. Arhivisti su tu da im budu na pomoć i da im omoguće da dođu do toga. 

Saradnja sa Istorijskim arhivom Vukovar u Hrvatskoj, počela je izložbom o Gradskoj kući, koju su naši arhivisti pre nekoliko godina održali u Vukovaru. Danas je Petar Elez, viši arhivista, bio jedan od gostujućih predavača. 

Subotički arhivski dan održan po 16. put

- Tema mog izlaganja je "Život i delo doktora Antuna Bauera u očuvanju hrvatske kulturne baštine i hrvatskog kulturnog identiteta u 20. veku". On je veliki vukovarski, još više hrvatski kolekcionar i mecena. Bavio se najviše muzejskim radom, ali mu ni sakupljanje arhivske građe nije bilo strana tema - rekao je Elez. 

Izvor: Subotica.com
16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj" 16. Subotički arhivski dan - "Velikani naših arhiva, njihova uloga, doprinos i značaj"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 1753
Povezane teme

istorijski arhiv

stevan mačković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.