Komentara: 3
Pregleda: 4051

Subotička režiserka Maša Šarović dobitnica Gran pri nagrade za film "Najtopliji dani leta"

30.08.2018. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Naša sugrađanka Maša Šarović osvojila je Gran pri nagradu za svoj diplomski film "Najtopliji dani leta" na Festivalu kratkometražnog filma FeKK, koji se proteklog vikenda održao u Ljubljani.
Subotička režiserka Maša Šarović dobitnica Gran pri nagrade za film "Najtopliji dani leta"

Kao studentkinja filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Maša Šarović imala je zadatak da za godinu dana snimi diplomski film, koji će joj ujedno biti i kruna četvorogodišnjeg školovanja. Međutim, film "Najtopliji dani leta" nadmašio je sva očekivanja osvojivši nagrade za najbolju režiju i najbolji film na brojnim festivalima, dok je poslednja u nizu nagrada i najvrednija, Gran pri na Festivalu kratkometražnog filma FeKK u Ljubljani.

- Bila sam jako srećna, jer nagrada sa sobom nosi i post produkciju u Ljubljani za kolor korekciju i dizajn zvuka. Film "Najtopliji dani leta" doživljavam kao jednostavni prikaz devojke i dečka, njihove rutine i odnosa koji postaje konfuzan. Pokušala sam da ih ne predstavim kao paćenike, a pored toga u vezi je i sa našom generacijom u Srbiji, što se može uočiti u pojedinim detaljima - objašnjava Maša, koja je imala šest meseci da napiše scenario za film, a potom još toliko za snimanje i postprodukciju - Nisam imala temu, a najteže mi je bio da završim scenario. Drago mi je što je Davor Golubović prihvatio ulogu lika u sceni "čet ruleta", jer sam baš njega u toj ulozi zamislila. 

Subotička režiserka Maša Šarović dobitnica Gran pri nagrade za film "Najtopliji dani leta"

Ova dvadesetpetogodišnja rođena Palićanka, završila je Karlovačku gimnaziju, a za poziv filmskog režisera odlučila se u drugoj godini srednje škole, kada je odlučila da je kroz život vodi ljubav prema stvaralaštvu. Iako još uvek nije sigurna kakve filmove želi da stvara u budućnosti, njeno interesovanje je za sada usmereno na odnose koji su joj prepoznatljivi, a nejasni.

- Posao režisera je značajan u toj meri u kojoj on ima kontrolu u odnosu na produkciju. Zavisi kakva je situacija, kakav je projekat i mislim da režiser bira koliku kontrolu će da ima tek kada izabere šta će da radi. Meni je najinspirativnije kad vidim da režiser pristupa filmu iskreno, kad ne želi da edukuje već da prikaže nešto što je primetio - ističe Maša.

Subotička režiserka Maša Šarović dobitnica Gran pri nagrade za film "Najtopliji dani leta"

Pre ovog, naša sagovornica snimila je još jedan kratki film "Grad", koji je o strahu. Ni ovaj film nije prošao nezapaženo, te je na San Sebastian filmskom festivalu u Kustendorfu osvojio specijalnu nagradu žirija, na Bašta festu nagrade za najboljeg glumca i glumicu, a u Ilinojisu nagradu za najbolju glumicu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4051
Povezane teme

lepe vesti

gran pri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.