Komentara: 25
Pregleda: 10335

Subotička privreda ponos regiona

14.12.2015. u 16:51h
Izvor: Subotica.com
U prvih deset meseci, izvoz na području koji pokriva Regionalna privredna komora Subotice (sever Bačke i Potisje) iznosio je 1.3 milijarde dolara, i zabeležen je suficit od više od 60 miliona dolara, što je više nego prethodne godine.
Subotička privreda ponos regiona

- Zadovoljni smo onim što je u godini na izmaku uradila privreda regiona, imali smo rast u izvozu, u prouzvodnji, nove investicije - istakao je Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica, na današnjoj konferenciji za medije. - Teže je ostati na prvom mestu nego nego stići do njega, ali mi smo i ove godine ostali lider komorskog sistema u u ovom delu Evrope. Imamo situaciju da na dosta mesta fali radne snage i polako rešavamo i taj problem. Premijer Vučić je nedavno u Bujanovcu potvrdio da nijedan region ove godine nije doneo toliko radosti privredi kao subtički regin.

Po njegovom mišljenju i naredna, 2016. godina će biti teška, ali angažovanjem svih aktera u privredi i svih niova vlasti, mogu se beležiti dobri rezultati.

-Naš najveći zadatak je da stvorimo uslove da napravimo bolji privredni ambijent, da stvorimo da privrednici imaju što bolje uslve za rad - od toga da se rastereti privreda i da se na nivou države troši samo onoliko koliko se prikupi sredstava - naglasio je sekretar Ivan Vojnić Tunić. - Naš najveći uspeh je da svi privrednici i preduzetnici budu spremni da se uključe u taj proces. Naš zadatak je povezivanje sa stranim investitorima i prezentacije privrede te smo ove godine učestvovali na brojnim sajmovima.

Subotička privreda ponos regiona

Po podacima iz godišnjeg izveštaja za 2014. godinu u reginu ima 5.200 preduzeća, čak 1.700 nema nijednog zaposlenog! Kada se pogledaju uporedo ostvareni prihodi i rashodi u regionu, i odbije porez i razni doprinosi na profit, može se konstatovati da je privreda regiona u plusu za oko 700.000 miliona evra. Poredeći ovu dobit sa ukupnom vrednošću kapitala u regionu, zaključujemo da naši privrednici rade na amortizovanoj, zastareloj opremi čija je vrednost gotovo identična ostvarenom prihodu

Priznanja preduzećima i pojedincima

Povodom četiri decenije od osnivanja RPK biće dodeljena priznanja preduzećima - „Agrokons“ iz Malog Iđoša, „ATB Sever“ Subotica,  „Patent co“ iz Mišićeva, „Tamp oprema“ iz Sente i SZR „Metalkop“ iz Stare Moravice. Zlatne značke dobiće Nenad Đurović, Nenad Vunjak, Gojko Muhadinović, Tivadar Bunford, dr Jelena Šavanja i Ivan Vojnić Tunić.

Centralna svečanost biće organizovana 22. decembra u Velikoj većnici Gradske kuće.

Izvor: Subotica.com
RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona RPK: Subotička privreda ponos regiona
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 10335
Povezane teme

privredna komora

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.