Komentara: 4
Pregleda: 3638

Subotici priznanje za nastavu na nemačkom

21.02.2012. u 02:21h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Subotici priznanje za nastavu na nemačkom

Na sajmu obrazovanja Didakta, koji je nedavno održan u Hanoveru u Nemačkoj, Subotica je dobila veliko priznanje za nastavu na nemačkom, koja se od ove godine održava u Osnovnoj školi „10. oktobar“.

Priznanje je stiglo od Didakte, institucije koja se bavi obrazovanjem na nemačkom jeziku van Nemačke, ali i od firme Hitači, koja proizvodi nastavna sredstva, a odnosi se na metod učenja koji je primenjen u subotičkoj školi. Reč je naime, o didaktičkim tablama, izumu informatičara subotičkog Ekonomskog fakulteta, koje predstavljaju jedinstveni softver za učenje stranog jezika. Ovaj izum je između ostalog predstavljen i kao udarna tema u obrazovnom časopisu Didakte.

- Priznanje na ovom najvećem sajmu obrazovanja u svetu za nas je izuzetno važno, i moram reći da zaista nismo videli ništa slično našim didaktičkim tablicama primenjenim u procesu bilingvalne nastave u Subotici. U tome smo, čini mi se, čak čitav vek ispred ostalih - izjavila je po povratku sa hanoverskog sajma za lokalnu YU eko televiziju Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika zadužena za obrazovanje.

Ovo priznanje za jedinstvenu metodu učenja nemačkog jezika prati i konkretna donacija Nemačke u vrednosti od 200.000 evra, kako bi se projekat nastavio. Unapređenje te metode uključiće animirane filmove i za II razred, koji će naredne godine upisati prve učenike. Za sada postoje dva odeljenja prvog razreda bilingvalne nastave - na nemačko-srpskom i nemačko-mađarskom jeziku. Interesovanje za upis u ova eksperimentalna bilingvalna odeljenja u septembru bilo je izuzetno veliko, jer su mnogi roditelji u tome videli šansu da im deca od malih nogu nauče drugi, ili pak treći jezik, što će im po njihovom mišljenju svakako biti dobra referenca za bolji posao kada odrastu.

Inače, prema rečima Ljubice Kiselički, subotička lokalna samouprava je prva u svetu koja je tražila bilingvalnu nastavu na nemačkom jeziku. Ovi razredi su od samog početka izazvali veliku pažnju u Nemačkoj, i dobili značajnu pomoć te države u formiranju odeljenja.

V.L.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3638
Povezane teme

Ljubica Kiselički

bilingvalna nastava

osnovna škola 10. oktobar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.