Komentara: 19
Pregleda: 4269

"Suboticatrans" zadovoljan rezultatima sistema "SuBus"

26.06.2013. u 17:53h
Izvor: RTV Yueco
Već sedam dana svi autobusi u subotičkom javnom prevozu saobraćaju bez konduktera, čime je završena i poslednja faza uvođenja novog sistema elektronske naplate karata i praćenja saobraćaja u realnom vremenu „SuBus”.
"Suboticatrans" zadovoljan rezultatima sistema "SuBus"

Novi sistem elektronske naplate karata "SuBus" počeo je sa primenom 01. novembra prošle godine kada je, slično beogradskom Bus plus sistemu, počela primena personalizivanih kartica, koje zamenjuju mesečne karte, odnosno karte za đake, radnike i penzionere. Pored kojih su u prodaji i nepersonalizovane kartice – „elektronski novčanici”.

Građani Subotice kupili su do sada oko 3.500 elektronskih novčanika, od kojih je u intenzivnoj upotrebi oko 2.000 komada, s tim da jedan broj građana i dalje kupuje kartu kod vozača po ceni od 80 dinara, što za 25 dinara više nego u slučaju da se karta plaća elektronski. Po pitanju personalizovanih mesečnih karata, uvođenjem ovog sistema porastao je broj đačkih karata, a zaustavljen je trend opadanja broj radničkih karata.

Uvođenjem novog sistema u praksi su se pokazali očekivani rezultati, odnosno rezultati koji su na samom početku bili zahtevani i projektovani, ocenjuju u „Suboticatransu”. Posebno napominju da, osim jezičke sličnosti, nema velike veze sa beogradskim „Bus plusom”.

Po pitanju drugog dela sistema, odnosno praćenja javnog gradskog saobraćaja u realnom vremenu, u preduzeću ocenjuju da se i on polako „uhodava”, ali i da daje „dragocene podatke” na osnovu kojih ovo preduzeće želi da uspostavi „novi odnos sa lokalnom samoupravom i održiv sistem javnog prevoza”. Naime, Javno preduzeće "Subotica-trans" i Grad Subotica do kraja godine potpisaće ugovor po kojem će biti tačno precizirana zagarantovana cena prevoza po kilometru. To znači da će se, na osnovu podataka o broju putnika po pojedinim linijama, definisati sa kojim iznosima će lokalna samouprava subvencionisati održavanje linija koje su društveno opravdane, a ekonomski neisplative.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 4269
Povezane teme

Suboticatrans

SuBus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.