Komentara: 13
Pregleda: 4064

Subotičanka jedina sankašica u Srbiji

24.01.2013. u 00:06h
Izvor: RTV Yueco
Subotičanka Miljana Đurović je jedina reprezentativka Srbije u sankanju. Nakon samo četiri nedelje treninga i prvog susreta sa sankama, Miljana je uspela da se plasira na Svetski kup u sankanju. Sankanje kao sport je malo poznat javnosti u Srbiji.
Subotičanka jedina sankašica u Srbiji

Miljana Đurović iz Subotice, učenica je osmog razreda Osnovne škole „10. oktobar“. Odabirom selektora reprezentacije Srbije u sankanju, prošle godine u novembru, sa još dva mladića se uputila u Nemačku na pripreme i takmičenje. Od 29 devojaka u konkurenciji do 18 godina, 20-im mestom se plasirala na Svetski kup u sankanju. Miljana kaže da je koncentracija u ovom sportu veoma bitna i sa nama je podelila svoje utiske o tome kako se oseća na stazi pri velikim brzinama.

Selektor reprezentacije Srbije u sankanju, Branislav Jovanović, na pripreme u Nemačku je poveo, pored Miljane, još dva mladića. .U prvih nedelju dana, mladići su odustali zbog povreda i napornih treninga, te je reprezentaciju Srbije, na takmičenju predstavljala samo Subotičanka, Miljana Đurović.

Takmičenje u sankanju se održava na istoj stazi kao i bob. U svetu postoji 16 staza za ovaj sport. To su veštačke staze – veliki betonski tobogani koji imaju instalaciju za hlađenje, gde se led može održavati i na 15 stepeni u plusu. Reč je o olimpijskom sportu koji je vrlo zahtevan, jedan od najopasnijih i jedini sport gde se vreme meri na hiljaditi deo sekunde. Za bavljenje ovim sportom, potrebno je razviti vratne i trbušne mišiće, jer se sankama upravlja ramenima i nogama. Staza na kojoj se vozi mora se znati napamet, a takmičar, od opreme, mora imati sanke, kombinezon, kaciga, rukavice i cipele.
Naša sugrađanka, Miljana Đurović, trenutno se nalazi u Oberhofu na pripremama, gde je, uskoro, očekuju i nova takmičenja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 4064
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.