Komentara: 30
Pregleda: 5464

Subotičanka Dragana Albijanić autor najlepše nove srpske reči

26.10.2023. u 09:42h
Izvor: Subotica.com
Najlepša nova srpska reč je „duhoklonuće“, koja zamenjuje reč „depresija“, a nju je iskovala naša sugrađanka Dragana Albijanić. Konkurs za najlepšu novu srpsku reč raspisala je „Mala biblioteka“ iz Londona, stiglo je 500 predloga a u uži izbor ušlo je 32 reči koje su trebale da zamene tuđice koje su se odomaćile u našem jeziku.
Subotičanka Dragana Albijanić autor najlepše nove srpske reči

„Duhoklonuće“ je dobilo najviše ocene, a autorka reči je Dragana Albijanić, inače istoričarka umetnosti, koja se godinama bavi poezijom.

-Pišem poeziju, bavim se rečima i prepoznajem problem prevelike upotrebe tuđica u našem jeziku. Zbog toga mi se i tema ovog konkursa svidela. Sledila sam upustva konkursa, mogli smo da pošaljemo do pet novih reči, koje su u zvučnom skladu sa slovenskim rečima i zamene za tuđice – objašnjava Dragana Albijanić. – Reč “depresija” vrlo često koristimo u svakodnevnom govoru kao objašnjenje za psihičko stanje. Ona nije anglizam, već latinska reč, ali je veoma prisutna. Pokušala sam da nađem našu reč koja bi obuhvatila i na neki način objasnila suštinu tog stanja. U potrazi za tim čitala sam i duhovnu literaturu, sveti oci koriste pojam „uninija“ kao mrzovolju duha, klonulost duha, odsustvo radosti života… Tako sam došla do kovanice koja u sebi spaja reči „duh“ i „klonuće.

Da li će i u kojoj meri reč ući u upotrebu pokazaće vreme. Zbog njene milozvučnosti, ali i popularnosti na društvenim mrežama, ne sumnjamo da će se duhoklonuće postati aktivan deo srpskog jezika.

Osim duhoklonuća, nove srpske reči su i „prohujak“/flеšbеk, “prikačica”/atačment, “zascenak”/bekstejdž, “beznemož”/must have, “neželjak”/spam, “smućak”/smuti….

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 2 dana
Komentara: 30
Pregleda: 5464
Povezane teme

duhoklonuće

dragana albijanić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.