Komentara: 33
Pregleda: 9983

Subotičanin (63) osuđen za vređanje na nacionalnoj osnovi

06.01.2022. u 12:16h
Izvor: Subotica.com
Subotičanin (63) osuđen za vređanje na nacionalnoj osnovi

Hrvatski nacionalni savet u Srbiji pozdravio je u današnjem saopštenju donošenje presude u slučaju, kako tvrde etnički motivisanog napada na pripadnika hrvatske zajednice i članove njegove porodice koji se dogodio 2. avgusta 2021. godine u Subotici.

- Presuda koju je nedavno doneo Viši sud u Subotici, kojom se optuženi osuđuje na tri meseca kućnog pritvora prva je presuda koja ima pozitivan ishod kada je u pitanju sankcionisanje etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. Pozdravljamo i profesionalno postupanje tužilaštva tokom vođenja procesa - ističe se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji dostavljenog medijima. - Ostaje i određena doza gorčine zbog velikog broja objavljenih neistina, ne samo u lokalnim medijima, kao i zbog negiranja etničke motivisanosti napada od pojedinih lokalnih funkcionera u Subotici. U isto vreme, samo postupanje policijskih organa, koja su, neposredno nakon incidenta, samoinicijativno preuzela na sebe kvalifikovati slučaj i ocenjivati u prostoru javnosti kako napad nije bio etnički motivisan, dodatno je otežalo vođenje celog procesa. Iskazujemo nadu kako će se i eventualni drugi slučajevi etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice pozitivno rešavati i kako će žrtve dobiti odgovarajuće zadovoljenje.

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo je po prijavi policije 5. avgusta podiglo prijavu protiv 63-godišnjeg B.P. zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Više tužilaštvo je nakon dalje istrage prekvalifikovalo krivično delo na izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Policija po svojoj nadležnosti ne kvalifikuje, kao što nije ni u ovom slučaju.

Koliko je poznato javnosti, u zvaničnoj verziji događaja, incident se dogodio (2. avgusta) zbog nesporazuma oko parkinga, koji je posle verbalnog sukoba kulminirao kontaktom. Policija je nakon razgovora sa svim učesnicima saopštila da nije bilo povređenih, a o svim prikupljenim saznanjima na dan incidenta obavešteno je Osnovno i Više javno tužilaštvo u Subotici.

U celokupnom slučaju ne može jasno i nedvosmisleno da se tvrdi da je (ili nije) sukob bio etnički motivisan, ali činjenica je i da su pale uvrede na nacionalnoj osnovi, što je svakako dovoljno za optužbu za etničku netrpeljivost i presudu u korist oštećenog. Tvrdnja da je incident etnički motivisan (prvobitna namera) je neutemeljena i nepotrebna bez jakih argumenata u sredini u kojoj su suživot i tolerancija, u mnogo primera decenijama unazad potrekrepljeno, istinska vrednost.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 9983

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.