Komentara: 61
Pregleda: 14297

Hrvati prijavili etnički motivisani napad, policija demantovala navode - stvarni povod sukoba parking

06.08.2021. u 20:56h > 21:49
Izvor: Subotica.com
Hrvati prijavili etnički motivisani napad, policija demantovala navode - stvarni povod sukoba parking

Hrvatskom nacionalnom savetu u Srbiji (HNS) u sredu, 4. avgusta, je prijavljen napad u Subotici na pripadnike hrvatske zajednice - obavestio je medije Darko Baštovanović, predsednik Komisije za praćenje povreda manjinskih prava Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, napad se desio u sredu u jutarnjim časovima u Aleksandrovu, kada je, kako tvrde, nepoznati muškarac fizički nasrnuo na 51-godišnjaka (Z.B.), a zatim i verbalno vređao putnike u vozilu zagrebačkih registarskih oznaka nedaleko od mesta incidenta, za koje naglašavaju da su državljani Hrvatske, sa prebivalištem u istoj. Dalje se navodi da je 51-godišnjak lakše povređen, a po dolasku policije napravljen je uviđaj. Iz HNS navode da policija nije dostavila zapisnik Z.B.

Pored osude kako kažu etnički motivisanog napada u dopisu medijima se navodi da je ovo jedan u nizu napada na pripadnike hrvatske manjine u Srbiji.

- Ovo je još jedan u nizu napada koji se dešavaju protiv pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji verujemo da je izazvan i učestalim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srpskim medijima. Ovakav slučaj pokazuje u kakvim uslovima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi - navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog saveta.

HNS je naveo da od policije i tužilaštva očekuje hitnu i primerenu reakciju kako bi se žrtva zaštitila, ali i kako bi se pokazalo, kako kažu, da je Srbija sigurna država i za građane drugih nacionalnosti.

- Nadamo se  kako će ovaj slučaj pokazati da institucije sistema mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki dalji antihrvatski ispad, izazvan mržnjom, biti adekvatno sankcionisan - dodaje se u saopštenju.

Hrvati prijavili etnički motivisani napad, policija demantovala navode - stvarni povod sukoba parking

POLICIJA DEMANTOVALA NAVODE HNS

Kako bismo dobili potvrdu događaja i više informacija iz nadležnosti organa, obratili smo se Policijskoj upravi Subotica koja nam je odgovorila da navodi HNS nisu tačni.

Naime, po službenoj zabeleški Policije, Z.B. (1970) iz Subotice je, 2. avgusta, telefonom policiji prijavio da ga je jedan muškarac vređao po nacionalnoj osnovi, dok je bio u svom automobilu nemačkih registarskih oznaka, dok se pored nalazio automobil hrvatskih registarskih oznaka u kojem su bili njegovi rođaci.

Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mesta i obavila razgovor sa Z.B. koji je tom prilikom rekao da ga je taj muškarac vređao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije pomenuo da su povređeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske.

Takođe, policija je na mestu događaja obavila razgovor sa šest osoba, članova porodice Z.B., koji su zatečeni tamo i koji se ni u jednom momentu nisu žalili da je ovaj muškarac na njih fizički nasrnuo.

Ističemo da je brzim i efikasnim radom, policija samo pola sata, nakon ovoga, identifikovala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice, sa kojim je takođe obavila razgovor na okolnosti ovog događaja.

O svim prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama policija je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Subotici, kome je dan kasnije dostavljen detaljan izveštaj na dalje postupanje, kao i da je obavešteno Više javno tužilaštvo u Subotici.

Takođe, povodom navoda da Z. B. nije dobio zapisnik sa uviđaja, napominjemo da mu je ponuđena službena beleška o obaveštenju primljenom od građana i da je nije uzeo, kao i da ju je bez primedbi potpisao.

Policijska uprava Subotica je pozvala sve lokalne subjekte da se obrate ovoj ustanovi kako bi dobili tačne i proverene informacije, a da ne šire u javnosti netačne i neproverene, jer na taj način štete dobrim međunacionalnim odnosima koji se tradicionalno neguju u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 61
Pregleda: 14297

Povezane vesti

Povezane teme

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.