Komentara: 0
Pregleda: 1247

Subotičanima predstavljen projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

15.02.2019. u 10:00h
Izvor: TV Subotica
U Savremenoj galeriji predstavljen je projekat "Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI LAB", koji u našoj zemlji sprovodi Centar za promociju nauke iz Beograda. Projekat je izuzetna prilika da umetnici istraže nove umetničke forme uz pomoć nauke, pod vrhunskim naučnim mentorstvom.
Subotičanima predstavljen projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Centar za promociju nauke je u saradnji sa još 12 partnera iz 11 evropskih zemalja, krajem prošle godine otpočeo realizaciju novog projekta pod nazivom "Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI LAB", čija je preteča projekat "Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke – Art & Science".

- Učešćem u ovom projektu, Centra zapravo nastavlja svoje prethodne aktivnosti, realizovane u okviru projekta "Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke" i nastavlja izlagačke, edukativne i umetničke aktivnosti u programima koji se nazivaju "Art & Science". Centar je inače državna institucija, koja se nalazi u sistemu Ministarstva prosvete, a koja za cilj ima približavanje nauke društvu otvaranjem savremenih istraživačkih tema i rezulata široj zajednici. Projekti ovoga tipa, pozivaju umetnike da se aktivno uključe u naučne sadržaje, da u svoj rad integrišu naučne rezulate i da pokušamo da stvorimo jednu multidisciplinarnu simbiozu, naizgled suprotstavljenih disciplina, ali disciplina za koje duboko verujemo da u današnje vreme mogu i treba zajedno da rade i stvaraju - objasnio je Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju.

Subotičanima predstavljen projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Novi projekat "Evropska laboratorija veštačke inteligencije - AI LAB", finansiran je iz programa "Kreativna Evropa", tačnije programa Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, koji stavlja u fokus jednu od najaktuelnijih i najdinamičnijih naučnih oblasti današnjice, veštačku inteligenciju i njene srodne discipline. U okviru "AI LAB" projekta, otvoren je prvi poziv za umetnike aktivne na polju digitalne umetnosti, studente umetničkih fakulteta i sve one sklone izazovima i eksperimentima u radu s novim medijima.

- Umetnici apliciraju sa svojim idejama, ne sa gotovim radovima i rezulatima, već sa idejama i konceptima koje žele da realizuju kroz mogućnosti koje pruža ovaj projekat, a koje su donekle posvećene određenim segmentima veštačke inteligencije, poput neuronauke, robotike, mašinskog učenja i drugih. Dakle, to su discipline koje su veoma aktuelne, a za neke od njih čak ni nemamo nazive na srpskom jeziku, jer se još uvek nisu odomaćile - dodao je Erić. 

Subotičanima predstavljen projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije traje tri godine, tokom kojih će pored aktivnosti na globalnom nivou, Centar za promociju nauke, u okviru granica naše zemlje, kroz samostalne projekte i programe predstaviti javnosti mnoštvo originalnih umetničkih radova i izložbi međunarodnih i domaćih autora, koji stvaraju u okviru Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1247
Povezane teme

savremena galerija subotica

veštačka inteligencija

projekat za umetnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.