Komentara: 304
Pregleda: 17050

Subotičani, predložite ime novoj fontani!

08.06.2020. u 21:30h
Izvor: Subotica.com
Pre nekoliko meseci Zelena fontana je otišla u istoriju. Deo trga u samom centru grada zauzelo je gradilište nove fontane, čiji je konačni oblik već jasno vidljiv i koju svi očekujemo da vidimo kroz dva meseca. Iako svi govorimo o Zelenoj fontani, nova fontana, po svemu sudeći, neće biti zelena, te, složićete se, nema smisla da se tako zove. Ali kako onda da se zove novo obeležje našeg grada? Predložite u komentarima.
Subotičani, predložite ime novoj fontani!

Građevinska struka se ne bavi etimološkim i emotivnim pitanjima. Kako će jedno umetničko ili inženjersko delo dobiti naziv stvar je zajednice u kojoj nastaje i u kojoj će decenijama živeti. Naziv nove fontane verovatno neće nikada biti zvanično, zavedeno u katastru ili Gradskoj upravi i propisano za obaveznu upotrebu. Ono će se roditi i zaživeti među Subotičanima. Zbog toga Subotičani treba da joj daju naziv.

Primera da su građani kumovali nazivima obeležja grada imamo širom sveta, a takvih primera imamo i u našem gradu. „Plava“ fontana se tako zove zbog boje keramike, na Prozivci je „Gabrić ćuprija“, kao spomen na nekadašnju rečicu koja tu proticala i most preko koga je bio običaj da mladoženja prenese svoju nevestu, tu su i „Majmun plac“, „Sunčani sat“...

Subotičani, predložite ime novoj fontani!Obeležja grada mogu se „krstiti“ po mnogim kriterijumima - gradskom kvartu, temi ili vrednosti koju simbolišu, istorijskoj ličnosti, finansijeru izgradnje, arhitekti, obližnjem znamenitom objektu, ulici, trgu ili nekom svom karakterističnom obeležju.

Nova fontana doneće nam i preuređeno okruženje između zgrade Narodnog pozorišta i Gradske kuće. Na osnovu fotografija projekta vidimo da neće imati neku određenu boju, nema keramike, biće parterna...

Subotičani, predložite ime novoj fontani!

Subotičani, predložite ime novoj fontani!Svoje predloge za naziv nove fontane do 15. juna možete ostaviti u komentarima ispod vesti. Najbolje predloge ćemo nagraditi.

Verujemo da će vas primeri koje smo naveli podstaći na kreativnost i zdravi lokal-patriotizam, da kroz „glas naroda“ dođemo do najboljeg mogućeg naziva. Vaše ideje ćemo razmotriti i uskoro organizovati glasanje da izaberemo između najboljih predloga.

Dakle, Subotičani, kumujte novoj fontani!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 304
Pregleda: 17050

Povezane vesti

Povezane teme

rekonstrukcija fontane

rekonstrukcija trga

rekonstrukcija gradskog trga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.