Komentara: 304
Pregleda: 15221

Subotičani, predložite ime novoj fontani!

08.06.2020. u 19:30h
Izvor: Subotica.com
Pre nekoliko meseci Zelena fontana je otišla u istoriju. Deo trga u samom centru grada zauzelo je gradilište nove fontane, čiji je konačni oblik već jasno vidljiv i koju svi očekujemo da vidimo kroz dva meseca. Iako svi govorimo o Zelenoj fontani, nova fontana, po svemu sudeći, neće biti zelena, te, složićete se, nema smisla da se tako zove. Ali kako onda da se zove novo obeležje našeg grada? Predložite u komentarima.
Subotičani, predložite ime novoj fontani!

Građevinska struka se ne bavi etimološkim i emotivnim pitanjima. Kako će jedno umetničko ili inženjersko delo dobiti naziv stvar je zajednice u kojoj nastaje i u kojoj će decenijama živeti. Naziv nove fontane verovatno neće nikada biti zvanično, zavedeno u katastru ili Gradskoj upravi i propisano za obaveznu upotrebu. Ono će se roditi i zaživeti među Subotičanima. Zbog toga Subotičani treba da joj daju naziv.

Primera da su građani kumovali nazivima obeležja grada imamo širom sveta, a takvih primera imamo i u našem gradu. „Plava“ fontana se tako zove zbog boje keramike, na Prozivci je „Gabrić ćuprija“, kao spomen na nekadašnju rečicu koja tu proticala i most preko koga je bio običaj da mladoženja prenese svoju nevestu, tu su i „Majmun plac“, „Sunčani sat“...

Obeležja grada mogu se „krstiti“ po mnogim kriterijumima - gradskom kvartu, temi ili vrednosti koju simbolišu, istorijskoj ličnosti, finansijeru izgradnje, arhitekti, obližnjem znamenitom objektu, ulici, trgu ili nekom svom karakterističnom obeležju.

Nova fontana doneće nam i preuređeno okruženje između zgrade Narodnog pozorišta i Gradske kuće. Na osnovu fotografija projekta vidimo da neće imati neku određenu boju, nema keramike, biće parterna...

Svoje predloge za naziv nove fontane do 15. juna možete ostaviti u komentarima ispod vesti. Najbolje predloge ćemo nagraditi.

Verujemo da će vas primeri koje smo naveli podstaći na kreativnost i zdravi lokal-patriotizam, da kroz „glas naroda“ dođemo do najboljeg mogućeg naziva. Vaše ideje ćemo razmotriti i uskoro organizovati glasanje da izaberemo između najboljih predloga.

Dakle, Subotičani, kumujte novoj fontani!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 304
Pregleda: 15221
Povezane vesti
Povezane teme
rekonstrukcija fontane rekonstrukcija trga rekonstrukcija gradskog trga
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.