Komentara: 10
Pregleda: 5597
Foto

Subotičani obeležili Spasovdan

26.05.2017. u 10:38h
Izvor: Subotica.com
Svetom liturgijom u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i litijom centralnim gradskim ulicama juče je u našem gradu obeležen Vaznesenje Gospodnje, u narodu poznatije kao Spasovdan.
Subotičani obeležili Spasovdan

Proslava praznika Vaznesenja Gospodnjeg, slave subotičkog hrama, počela je u sredu Prazničnim bdenijem. Na sam dan slave, u Svetovaznesenjskom hramu služena je sveta liturgija kojom je načalstvovao protonamesnik Brane Milovac, arhijerejski namesnik bačkopalanački, uz sasluženje sveštenstva iz našeg grada. Posle liturgije i litijskog ophoda oko Svetovaznesenjskog hrama obavljen je čin blagosiljanja mladog žita, koje je podeljeno vernicima. Potom je gradom krenula svečana litija, koju je predvodilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i u kojoj je učestvovao veliki broj građana svih generacija. Litija, koja je gradom pronela radost praznika, išla je Zmaj Jovinom ulicom, prošla kroz Dimitrija Tucovića, Korzom i ulicom Đure Đakovića, da bi se potom vratila do hrama.

Subotičani obeležili Spasovdan

- Vaznesenje Gospodnje je veliki praznik, jer da se Hristos nije vazneo ljudske slobode ne bi bilo. Da je ostao ovde, do sada, u smislu individualne prisutnosti, niko ne bi mogao da posumnja u to da je vaskrsao iz mrtvih. To bi samo po sebi značilo ukidanje ljudske slobode, da se čovek svim srcem, dušom i svom mišlju svojom okrene dobru zarad dobra  – objašnjava protonamesnik Dragan Stokin.

Večernje bogosluženje okupilo je takođe veliki broj građana, a posle blagoslova slavskog kolača i koljiva, ovogodišnji kum Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“, predao je kumstvo Milovanu Todiću, vlasniku preduzeća „Terax niskogradnja“.

Subotičani obeležili Spasovdan

U porti hrama preksinoć su počele „Spasovdanske svečanosti“, koje organizuje crkveni hor „Sveti Roman Melod“. Svečanosti u čast velikog hrišćanskog praznika svojim recitalima otvorili su Jovan Kaloserović, učenik OŠ „Sonja Maronković“ i istoričar umetnosti Dragana Albijanić, KUD „Aleksandrovo“ i etno grupa „Zlatovez“.

Izvor: Subotica.com

Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program

Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program Spasovdanske svečanosti - kulturno umetnički program
Pogledaj ostale fotografije

Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad

Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad Spasovdanske svečanosti - Litija kroz grad
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5597

Povezana vest

Povezane teme

crkva vaznesenja gospodnjeg

spasovdan

spasovdanske svečanosti

litija kroz grad

crkvena slava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.