Komentara: 5
Pregleda: 5348

Subotičani imaju visok pritisak, ali ga ne kontrolišu lekovima

08.04.2013. u 20:36h
Izvor: RTV City
U okviru aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, u Mega marketu Rodić, Zavod za javno zdravlje je u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja kojima se pridružuje i Crveni krst Subotica organizovao preventivni lekarski pregled posetilaca.
Subotičani imaju visok pritisak, ali ga ne kontrolišu lekovima

7. april je centralni datum u međunarodnom i nacionalnom kalendaru Zdravlja posvećen promociji dobrog zdravstvenog stanja ukupnog stanovništva. Pored obeležavanja Svetskog dana zdravlja, za ovaj datum vezuje se i osnovanje Svetske zdravstvena organizacije 1948 god. Svake godine u globalnoj kampanji za zdravlje kao tema bira se određeni zdravstveni problem. Ove godine akcenat je na povišenom krvnom pritisku. Promocija aktivnosti koje su vezane za ovaj sve prisutniji zdravstveni problem promovišu se pod nazivom „Arterijska hipertenzija- od prevencije do rehabilitacije“.

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i uzrok za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. U Srbiji gotovo svaki drugi muškarac i dve petine ženske populacije koji zajedno čine oko 47% odraslog stanovništva pati od hipertenzije. Zabrinjava i podatak da većina nije ni svesna da ima povišene vrednosti krvnog pritiska.

„Povišen krvni pritisak ili tihi ubica. Osoba može dugo vremena da ima vrednosti koje daleko iznad normalnih, to jest iznad 140/90mmHg, a da za to ne zna jer se naš organizam vrlo dobro prilagodi tim vrednostima. Znaci u početku mogu biti toliko blagi da ih osoba zanemari.“ – kaže dr Zorica Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje.

Kako je rekla , hipertenzija u dečijem uzrastu nije više retkost ni kod nas. Sa porastom gojaznosti i šećerne bolesti u dečijem uzrastu sve je prisutnija i aterosklerosa i hipertenzija. Osnovni preduslov za prevenciju nastanka bolesti jeste pravilna ishrana, kojom se u mnogo slučajeva mogu korigovati vrednosti krvnog pritiska.

„Veoma ograničen unos soli. S obzirom da namirnice sadrže natrijum hlorid što manje dosoljavati hranu. I ono što je veoma važno jeste da obratimo pažnju na unos masnoća. Masnoće su potrebne našem organizmu, ali one koje će da isključe zasićene masti i transmasne kiseline.“ – dodaje Dragaš.

Pored kontrole krvnog pritiska sugrađani su danas mogli da provere vrednosti šećera i holesterola u krvi. Po rečima dr Radmile Pavić iz Preventivnog centra Doma zdravlja zabeležen je veliki broj slučajeva hipertenzije.

„ Kod pregledanih građana pritisak je dosta visok, a oni ne uzimaju lekove redovno. Svake godine apelujemo na njih da ne krenu od kuće ako ne popiju lek, ali slabo nas slušaju tako da ima dosta slučajeva povišenog pritiska. Jeste da su za sada mahom stariji sugrađani pregledani, ali ipak pritisak je visok.“- objasnila je dr Pavić.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 5348
Povezane teme

crveni krst

zdravstveni pregledi

visok pritisak

hipertenzija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.