Komentara: 4
Pregleda: 2073

Subotičani i razdvajaju otpad i uništavaju zelena ostrva

12.01.2013. u 18:21h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani su od danas vlasnici reciklažnih ostrva koje, kao donacija Evropske unije, služe za separaciju otpada u gradskom kvartovima. Ova ostrva su nastala kao deo prekograničnog projekta u realizaciji Udruženja CEKOR, a sam projekat je pokazao kontradikcije – Subotičani su spremni da odvajaju otpad na mestu nastanka, ali i spremni da unište ostrva na kojima se takav otpad odlaže do odvoženja u reciklažne centre. Kojoj god od ove dve grupe pripadali, ovakav način tretiranja otpada u Subotici će jednog dana biti realnost.
Subotičani i razdvajaju otpad i uništavaju zelena ostrva

Deo Subotičana je spreman da aktivno učestvuje u selekciji otpada počev od svog stana, preko odlaganja u tipske kante u kvartovima do njihovog recikliranja u reciklažnim centrima. Međutim, problem predstavlja drugi deo Subotičana koji se prema takozvanim “reciklažnim ostrvima” ponašaju krajnje destruktivno, odnosno uništavaju ih. Ovo su rezultati istraživanja sprovedenog od strane Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, koje je predstavljeno danas u Subotici.

Istraživanje je nastalo kao deo projekta “Ka zajednicama koje recikliraju u Osiječko-Baranjskoj županiji i Severnobačkom okrugu”, koji je sufinansirala Evropska unija, a realizovao subotički Centar za ekologiju i održivi razvoja sa partnerima iz Hrvatske. Osim istraživanja, postavljeno je pet reciklažnih ostrva u naseljima Radijalac i Prozivka i podeljeno 35 kompostera za kućno kompostiranje. Sve u cilju podizanja svesti o značaju selektiranja otpada na mestu njegovog nastanka.

Pomenuta ostrva, iako nisu uvedena u sistem upravljanja otpada u gradu, od danas su vlasništvo grada Subotica. Ovaj pilot projekat pružio je jasne rezultate da su Subotičani, pod uslovom veće edukacije, ohrabrenja i uređenja sistema, spremni da otpad tretiraju još na mestu nastanka, a lokalna samouprava će i kroz druge projekte podržati širenje te svesti, pogotovo od malih nogu.

Ovakav način tretiranja otpada u Subotici, kako je rečeno na današnjoj konferenciji, moraće da postane realnost i zbog toga što će buduća sanitarna deponija moći da prima i obrađuje samo onaj otpad koji nije moguće reciklirati. Dakle, sve ono što je pogodno moraće da se prikupi i reciklira u adekvatnim centrima, a sve to znači da ćemo već kod kuće morati da odvajamo otpad.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2073
Povezane teme

odlaganje otpada

otpad

odlaganje smeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.