Komentara: 4
Pregleda: 3056

Subotičani brinu o zdravlju zuba

10.03.2015. u 13:27h
Izvor: RTV City
Tokom 2014., i u prva dva meseca 2015. godine, Stomatološkoj službi Doma zdravlja obratilo se 10.054 naših sugrađana, a pruženo je 14.019 različitih stomatoloških usluga. Iako su iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja stomatološke usluge isključene pre nekoliko godina i plaćaju se pri svakom odlasku kod zubara, Subotičani imaju visoku svest o tome koliko je zdravlje zuba važno.
Subotičani brinu o zdravlju zuba

Najčešća oboljenja zuba kod naših sugrađana su karijes, bolesti desni, kao i razne komplikacije istih. U najvećem broju slučajeva pružena je prva pomoć pacijentima koji su se stomatologu javljali zbog bolova različitih uzroka, i razne rehabilitacione usluge. Iako važimo za zemlju u kojoj je a briga o oralnom zdravlju nisko ocenjena, pre svega zbog činjenice da se stomatološke usluge plaćaju, a da su primanja naših sugrađana i više nego skromna, u Stomatološkoj Službi ističu da Subotičani i pored toga brinu o zdravlju usta i zuba.

Pravo na besplatne stomatološke usluge imaju deca do navršenih 18 godina, studenti do 26 godine,  trudnice i porodilje, dok nezaposlena lica sa niskim primanjima koji ispunjavaju određene uslove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, imaju pravo na određene stomatološke usluge. Pravo na totalne i parcijalne proteze imaju stariji od 65 godina koji nakon posete stomatologu i dobijanja neophodne dokumentacije zahteve predaju u Fondu.

U cilju očuvanja zdravlja zuba, stomatolozi preporučuju smanjenje unosa soli, šećera i masnoća, izbalansiranu ishranu, te smanjenje konzumiranja duvana i alkohola, redovnu higijenu zuba, kao i obavljanje kontrolnih pregleda dva puta godišnje. Savetuje se i da pri najmanjim promenama i bolovima pacijent poseti zubara, jer će tako proces izlečenja trajati  kraće, a i biće manje stresan.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3056
Povezane teme

zubar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.