Komentara: 5
Pregleda: 5938

Subotica spremna da prihvati 400 evakuisanih lica

22.05.2014. u 10:47h
Izvor: Magyar Szó
Proteklih dana su građani Subotice redovno odnosili pomoć namenjenu poplavljenom stanovništu u prostorije Crvenog krsta. Do utorka je stiglo otprilike 80 hiljada kilograma odeće, flaširane vode, hrane, sredstva za čišćenje i pelena. „Od 16. maja uveče je Crveni krst u punoj pripravnosti. Tome zahvaljujući je 17. maja, nakon što je gradski krizni štab održao svoju prvu sednicu, već mogao da krene prvi konvoj pomoći na ugrožena područja. Gradski krizni štab je u stalnom zasedanju i koordiniše pomoć” – naglasio je Mihalj Pece, sekretar gradskog Crvenog krsta.
Subotica spremna da prihvati 400 evakuisanih lica

Subotica je 17. maja poslala prvi konvoj pomoći od 5 hiljada litara vode i 8 hiljada konzervi. „I građani i firme su se uključili u prikupljanje potrepština. Trenutno koristimo četiri magacina. U subotu smo poslali pomoć Ubu, a u nedelju dodatnih 8 hiljada litara vode i sredstva za čišćenje u centralni magacin Crvenog krsta gde se vrši dalja distribucija po potrebi” – objasnio je Pece.

Sekretar je apelovao na građane da više ne donose odeću, jer je ima na pretek i u pokrajinskom i u nacionalnom Crvenom krstu. Dodao je da je potrebna pitka voda koje nema dovoljno zbog zagađenosti bunara. „Potrebna su i sredstva za ličnu higijenu, hrana i pelene zab ebe, i konzerve” – naglasio je Pece.

Subotica spremna da prihvati 400 evakuisanih lica

Donacije pored saradnika Crvenog krsta prikupljaju i dobrovoljci, njih oko stotinak. U rad su se uključili spasioci, učenici Srednje Škole Ivan Sarić, učenici medicinske srednje škole. Oni sortiraju pristiglu donaciju, i vrše evidenciju iste. Evidentirano je i stotinak dobrovoljaca koji su se javili za fizički rad i ukoliko se pokaže potreba, pozvaće ih.

Pece je dodao da su spremljeni smeštaji za evakuisana lica. „Krizni štab je preduzeo potrebne korake, odredio je gde možemo da smestimo građane koji su morali ostaviti svoje domove. Trenutno možemo smestiti 400 osobe. Informisali smo javna preduzeća i ustanove u čiji delokrug spada snabdevanje ovih osoba, tako da smo spremni tri sata nakon prijema naloga objekte staviti u funkciju i prihvatiti osobe kojima je to potrebno” – naglasio je sekretar.

U delokrug Crvenog krsta spada i evidencija nestalih osoba. „Imali smo jednu prijavu koja se odnosila na nestalu osobu, koja je našla smeštaj u Subotici kod rođaka. Ove smo podatke već prosledili u centralni registar” – rekao je Pece.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5938
Povezane teme

crveni krst

poplava

donacija

donacija ugroženima od poplava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.