Komentara: 28
Pregleda: 11888
Video
Foto

Subotica slavi Dan grada

01.09.2021. u 11:45h > 16:07
Izvor: Subotica.com
Svečanim podizanjem zastave na Gradskoj kuću, koje tradicionalno prate zvuci duvačkog orkestra, potom i svečanom sednicom Skupštine grada danas je obeležen Dan grada Subotice.
Subotica slavi Dan grada

Dan grada slavi se u spomen na 1. septembar 1779. godine kada je poveljom Marije Terezije Subotica dobila status „slobodnog kraljevskog grada“.

- Današnji datum već 242 nosi poseban značaj za Suboticu. Status „slobodnog kraljevskog grada“ u ondašnjoj Hazburškoj monariji, koji su Subotičani zlatom platili išao je u susret 19. veku i razvoju našeg grada od varoši ponosnih graničara u gradsko naselje sposobnih zanatlija i indutrijalaca – podsetio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. – Mi danas težimo subotičkom duhu, koji jednako i potpuno uvažava sve nacionalne, verske i kulturne tradicije koji oblikuju Suboticu.  To nije uvek lako ali je jedini ispravan put za ovaj grad.

Subotica slavi Dan gradaGradonačelnik je podsetio na sve važne jubileje koji su obeleženi u proteklih godinu dana, kao i na borbu sa pandemijom i sve što su lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja činili, ali i na mere podrške koje su uvedene ugostiteljima.

- Uz veliku pomoć predsednika Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog uspeli smo da amortizujemo finansijski udar izazvan pandemijom i ovaj Dan grada dočekujemo budžetom koji je prvi put u protekloj deceniji realizovan više od 50 odsto za prvih šest meseci. Nikada više neću sebi da dozvolim da stojim ispred predsednika i molim za ovaj grad, jer on to može sam sebi da obezbedi – istakao je Bakić. – Rešen je problem „Apoteke Subotica“, počela je izgradnja ambulante na Prozivci na koju se čekalo više od tri decenije, aplicirali smo za izgradnju 110 kilometara kanalizacione mreže u projektu „Čista Srbija“, saradnjom sa „Terminal Su“ teretni saobraćaj je izmešten skroz iz centra grada.  Tu je i izgradnja brze pruge između Srbije i Mađarske, koja će doprineti razvoju dve zemlje koje nikada nisu imale bolje odnose.

Bakić je najavio da će pre kraja godine ispred Sokolskog doma biti podignut spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću. A posebno je, kako kaže, ponosan na uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu.

Subotica slavi Dan grada

Po rečima Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada, kada je otvarana Gradska kuća položen je zavet da „čak i kada na ova vrata bude zakucao najskromniji građanin ne treba to da čini drhtavom rukom, već ispunjen saznanjem da će iza njih uvek naći dobrog prijatelja“.

- Vođeni time, pokušali smo da uvek budemo dostupni građanima kako bi uz njihove sugestije napravili Suboticu mestom koje se razvija i živi u čast svih svojih građana - istakao je Pastor, dodavši da je ispravljena nepravda prema Karoju Birou i da oni koji vode grad treba da se drže tekovina propisanih u 19. veku. – Pred nama su tri zadatka- zaštita gradskog jezgra, razvoj Palića i rad na razvoju infrastrukture svih mesnih zajednica. Infrastrukturni razvoj je imperativ jer ne možemo da dozvolimo da dva kilometra od Gradske kuće ne postoji kanalizacija. Pred nama je obnova katedrale Svete Terezije, „Žute kuće“ gde je smešten Učiteljski fakultet, obezbeđena su sredstva za obnovu Gradske biblioteke, a počela je obnova crkve Svetog Petra i Pavla u Bajmoku.

Subotica slavi Dan gradaSubotica slavi Dan grada

Ovom prilikom zvanje Počasnog građanina dodeljeno je Tomislavu Karadžiću,  a priznanja „Pro Urbe“  akademiku Šili Endreu, Ilidiko Lovaš i članicama grupe „Naše malo nekome je sve“ – Tijani Mijović, Dani Radomirović i Josipi Rončević.

- Privilegovan sam i srećan što sam ovde i zahvaljujem se na priznanju koje mi je dodeljeno i koje za mene predstavlja krunu mog dosadašnjeg života i rada tokom ovih 60 godina koliko živim u ovom gradu. Ovo je neka potvrda za moje životno delo i tako ga doživljavam – poručio je Tomislav Karadžić, Počasni građanin Subotice. – Nisam rođen u ovom gradu, ali želeo sam da u njemu posle završenog školovanja ostanem i formiram porodicu. Ostao sam ovde jer sam shvatio da je Subotica najlepši grad za život. Dobio sam razna priznanja, ali nijedno nije uporedivo sa ovim. Hvala svima koji su mi dodelili priznanje, ali i mojoj porodici koja mi je uvek bila podrška.

Subotica slavi Dan grada

Svečanoj sednici prisustvovali su brojni zvaničnici među kojima konzuli konzulata koji imaju predstavništvo u našem gradu, poslanici Skupštine Srbije i Skupštine AP Vojvodine, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević,  načelnik SBO Bojan Šoralov, dosadašnji počani građani, predstavnici verskih zajednica, predsednici nacionalnih saveta, gradonačelnici Morohaloma, Kiškunhalaša, Berana, Novog Sada, Gračanice, Bačke Topole, Kanjiže, Sente...

Snimak svečane sednice možete pogledati u nastavku.

Pogledajte i poslušajte šta su Subotičani poželeli svom gradu kroz video prilog koji smo napravili na subotičkim ulicama.

Izvor: Subotica.com
Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada Proslava Dana grada - Svečana sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 11888

Povezane vesti

Povezane teme

dan grada

proslava dana subotice

proslava dana grada

balint pastor

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.