Komentara: 2
Pregleda: 2879

Subotica okupila profesore ugostiteljske struke iz cele zemlje

10.10.2020. u 12:00h
Izvor: TV Subotica
Subotica je juče bila domaćin sastanka Aktiva profesora ugostiteljske struke iz cele države. Nastavnici koji školuju buduće kuvare, konobare i ugostitelje okupili su se kako bi razmenili iskustva u radu, ali i uskladili plan i progam nastave sa potrebama privrede, a naš grad imao je dva predstavnika.
Subotica okupila profesore ugostiteljske struke iz cele zemlje

Osim domaćina, Srednje ekonomske škole koja godinama unazad ima obrazovne profile kuvar i konobar, od prošle godine Hemijsko-tehnološka škola upisuje smer poslastičar. Škola se uključila u Aktiv poslastičara kako bi unapredila obrazovni profil koji je relativno nov. Prva generacija je tek drugi razred, ali obećava, dodaje Jadranka Vojnić Purčar, koordinatorka praktične nastave.

- Novi smo u ovome, ali se trudimo da budemo što bolji i da unapredimo nastavu, a kada bude bilo republičko takmičenje, onda ćemo moći da vidimo gde smo i na kom mestu se nalazimo, ali mislim da se krećemo ka tome da budemo među najboljima - rekla je Vojnić Purčar. 

Subotica okupila profesore ugostiteljske struke iz cele zemljeZa Srednju ekonomsku školu je ovaj skup od izuzetnog značaja, jer su posle dužeg vremena uspeli da skupe i ugoste sve profesore ugostiteljske struke iz Srbije, ističe direktor Imre Zombori. Kako je dualno obrazovanje aktuelno, vrlo je bitno uskladiti plan i program sa potrebama privrede, u čemu škola uspeva.

- Najveći dokaz za to je da su deca zainteresovana za ovaj smer i da se preduzeća nama obraćaju da im preporučimo nekoga ko bi kod njih radio u struci i pre nego što ta deca završe školovanje. Dakle, kvalitet dokazuje to što se ta deca 100 odsto zapošljavaju i kasnije ostvaruju uspešne karijere u našoj zemlji, ali i po celom svetu - rekao je Zombori.

Subotica okupila profesore ugostiteljske struke iz cele zemljeIskustva su se razmenjivala i u vezi sa uslovima rada koja nalažu epidemiološke mere.

- Inače se u ugostiteljstvu poštuju veoma oštre sanitarne i higijenske mere, ali ova situacija to još više nalaže. Dakle, u tom smislu smo razmenili iskustva, ali ima i još jedna dimenzija, a to je da se učenici svake godine takmiče u ugostiteljstkim strukama i pričalo se i o sadržaju tih takmičenja - dodao je Zombori.

Subotica okupila profesore ugostiteljske struke iz cele zemljeMnogi profesori sećaju se i vremena kada je Subotica u doba bivše Jugoslavije bila centar ugostiteljstva, a u Srednjoj ekonomskoj školi se trude da održe taj nivo i da naš grad postane jedan od centara obuke ugostiteljskih kadrova, poručuje Zombori.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2879
Povezane teme

hemijska škola

ekonomska škola Subotica

hemijsko tehnološka škola

ugostiteljstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.