Komentara: 14
Pregleda: 4080
Foto

Subotica lider u inkluziji Roma

08.07.2015. u 17:51h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj kući danas je održan sastanak u vezi „Strategije za inkluziju Roma u Srbiji 2015 – 2025", na kome je rečeno da je Subotica svetli primer u našoj zemlji u sprovođenju mera za inkluziju Roma.
Subotica lider u inkluziji Roma

- Imali smo priliku da predstavimo aktivnosti koje je Subotiica uradila kada je u pitanju inkljuzija romske populacije i, kako se moglo čuti od predstavnika državnih organa, naša iskustva su dragocena i mogu se primeniti i u drugim sredinama – istakao je po završetku sastanka Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu. - Tokom prošle godine imenovan je koordinator za romska pitanja a u pripremi je rebalans budžeta u kome će biti obezbeđena sredstva za njegovo funkcionisanje i učešće na konkursima za unapređenje položaja romske zajednice.

Subotica se može ponositi rezultatima i pomacima u obrazovanju Roma, integraciji Roma sa Kosova, pribavljenju ličnih dokumenta , što se u drugim sreidnama pokazalo kao veliki problem. Takođe, retki su koordinatori za romska pitanja koje su lokalne samouprave zaposlile, a još ređa su mesta gde je određen budžet za njihove delatnosti.

- Stručna grupa za izradu strategije Roma do 2025. godine ima kompleksan zadatak, da u kratkom periodu pripremi dokument koji je održiv i primenljiv u lokalnim zajednicama – objasnio je Goran Bašić, šef stručnog tima za pisanje strategije. - Strategija će pokušati da aktivira ono što već postoji u javnoj lokalnoj samoupravi, a to su sistemi koji bi trebalo da doprinesu inkluziji Roma, poput obrazovanja, zapošljavanja, stambene politike, zaštite zdravlja. Sama Stretegija je spuštena na nivo pojedinca, odnosno romske porodice, što je vrlo značajno jer je do sada akcenat bio na romskom narodu. Napominjem da je Savet za inkluziju Roma pri Vladi Srbije, doneo mudru odluku i prepustio pisanje ove Strategije stručnjacima i civilnom društvu, te očekujemo da kada u septembru bude gotova, ona bude i primenljiva. Naravno, pre toga Nacrt strategije će biti predočen javnosti, stručnjacima i lokalnim samoupravama, koji će moći da daju svoje predloge i sugestije.

Subotica lider u inkluziji Roma

Po rečima dr Nenada Ivaniševića, državnog sekretara u Ministarstvu rada i predsednika Saveta za integraciju Roma, pitanje unapređenje položaja romske populacije, nije samo romsko pitanje već pitanje celog društva i zbog toga mu Vlada Srbije posvećuje najveći mogući značaj.

- Subotica je odličan primer kako se odmaklo korak dalje od većine gradova u Srbiji i te primere dobre prakse ćemo koristiti i dalje – naglasio je Ivanišević. – Vlada Srbije će čini sve ono što je u njenoj moći da se inkluzija što efikasnije sprovodi jer je inkluzija onih koji nisu uključeni u društvo zadatak svih nas, a naša zemlja će tako pokazati da ne boluje od ksenofobije i nije zatvorena za različitosti.. Upravo zato smo za predsednika radne grupe koji treba da koordinira izradu nove strategije za Rome imenovali predsednika Romskog nacionalnog saveta, jer Romi najbolje znaju šta je najbolje za njih a na nama je da podržimo ono što nam oni predlože. Kao i u celoj zemlji, nezaposlenost je veliki problem romske zajednice, ali najefikasnija mera izlaska iz siromaštva je obrazovanje i u Subotici imamo dobar primer velikog broja dece koja su upisana u škole.

Koordinator Radne grupe za izradu strategije Stevan Nikolić dodao je da je Subotica uspostavila uspešne mehanizme za funkcionisanje romske zajednice, koje treba da budu i u drugim sredinama.

Izvor: Subotica.com
Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma Razgovori povodom pripreme strateškog dokumenta vezanog za inkluziju Roma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4080
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Romi u Subotici

Romska zajednica

inkluzija roma

milimir vujadinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.