Komentara: 0
Pregleda: 3139

Subotica kao virtuelni grad

10.03.2009. u 21:04h
Izvor: RTV Yueco
Subotica kao virtuelni grad

Subotica bi u narednom periodu mogla da postane prvi virtelni grad na ovim prostorima. U cilju izrade takvih gradova, Departman za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predstavio je projekat Izrade digitalnih ortofotomapa i digitalnog modela terena grada Subotice i okolnih naselja. Projekat je napravljan primenom savremenih geoinformacionih tahnologija i sistema, a na prvom mestu je tehnologija laserskog skeniranja.

Prednost ove vrste skeniranja jeste mogućnost uvida u prostor bez odlaska na određenu lokaciju. Prema rečima gradonačelnika Subotice Saše Vučinića, ovo je dobar presek sadašnjeg stanja u novoj i modernoj rezoluciji. Ovaj projekat je temelj za naredne godine, pogotovo ako se uzme u obzir generalni plan koji je donet 2006. godine, jer smanjuje bilo kakvu improvizaciju u strateški važnim stvarima. Projekat je počeo da se radi u septembru prošle godine, a već krajem decembra promovisan je proizvod ortofoto kao i digitalni model terena.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3139
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.