Komentara: 6
Pregleda: 13708

Subotica jedini grad koji će stipendirati dvojicu parasportista

22.10.2016. u 15:43h
Izvor: Subotica.com
Dva korisnika Doma za decu „Kolevka“, zahvaljujući kojima su u Suboticu stigle medalje sa sportskih takmičenja, dobiće stipendiju i podršku Grada. 
Subotica jedini grad koji će stipendirati dvojicu parasportista

Koliko su za uspeh u sportu važni jaka volja i upornost, uprkos invaliditetu dokazali su Ivan Đelmiš i Slavko Adamov, koji su se sa značajnih sportskih takmičenja u Beogradu i Varšavi vratili sa zlatnom i dve bronzane medalje.

Plivač, Ivan Đelmiš na nedavno održanom Međunarodnim igrama za osobe sa invaliditetom osvojio je zlatnu i bronzanu medalju, a u jednoj od disciplina postigao je bolji rezultat u odnosu na našeg reprezentativca koji se takmičio na Paraolimpijskim igarama u Riju.

Subotica jedini grad koji će stipendirati dvojicu parasportista

- Stalno treniram, zlatnu medalju sam osvojio na dužini od 50 m, dok sam bronzanu na 100m. Važna mi je bila podrška koju sam dobio od mojih trenera, kao i od direktora „Kolevke“ i Danijele iz Dnevnog boravka za odrasle u Banijskoj, koji su mi omogućili uslove da treniram. Na takmičenju u Beogradu ja sam plivao za sve moje drugove i zato sam postigao ovakav rezultat - kaže dvadesetsedmogodišnji momak sa autizmom, koji svakodnevno trenira na bazenu "Prozivka" i dodaje da se sada sprema za takmičenje u Kragujevcu, koje će biti održano krajem meseca.

Da Dom za decu „Kolevka“ prepoznaje talenat i brine o svojim sadašnjim ali i bivšim korisnicima, potvrdio je i Slavko Adamov. Tridesetdvogodišnji Slavko iako nema gornje ekstremitete, trenira tekvondo.

- Za tekvondo je važno da je osoba uporna i da ima razvijenu tehniku. Posle zlatne medalje u Beogradu, a zatim i na Evropskom prvenstvu u paratekvondou u Poljskoj, postao sam reprezentativac. Dugujem veliku zahvalnost direktoru „Kolevke“, Nenadu Kozomori kao i direktoru Gerontološkog centra, Petru Balaževiću koji mi je omogućio da idem u Beograd i treniram po tri sata,pa sam postigao izuzetan uspeh za samo pet meseci - kaže Slavko, korisnik usluga Gerontološkog centra.

Subotica jedini grad koji će stipendirati dvojicu parasportista

Uspeh ova dva momka, obradovao je sve zaposlene u Domu „Kolevka“ a posebno direktora ove ustanove, Nenada Kozomoru koji inicirao da im se dodeli stipendija.

- Član Gradskog veća za oblast sporta, Nemanja Simović obećao je da će nam Grad izaći u susret, obezbediti sportsku stipendiju za naredna takmičenja i bolje uslove za treniranje ova dva talentovana momka. Svi u „Kolevci“ želimo da se obojica pojave na Paraolimpijskim igrama u Tokiju za četiri godine. Uvereni smo da će nakon Tokija Subotica imati paraolimpijske medalje - kaže Nenad Kozomora i dodaje - Postoji potreba i za nabavkom specijalnih kolica tj. bicikla, koji bi bio prilagođen Slavkovom hendikepu što bi mu omogućilo da se takmiči i u ovoj disciplini. Apelujem na sve koji mogu da nam pomognu.

Prema rečima Danijele Andrašić iz Doma za odrasle, pomoć za nabavku kolica je već najavila predsednica Ultramaratonskog saveza Srbije, Elvira Janoši, obećavši da će na tradicionalnoj "Trci Deda Mrazeva" u decembru prikupljena sredstva biti donirana Slavku, koji će biti jedan od učesnika takmičenja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 13708
Povezane teme

Grad Subotica

kolevka

nemanja simović

sport

grad sportova

nenad kozomora

bavljenje sportom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.