Komentara: 13
Pregleda: 2500
Foto

Subotica jedan od primera dobre primere rodne ravnopravnosti

02.07.2021. u 16:12h
Izvor: Subotica.com
U pogledu rodne ravnoravnosti, odnosno učešća žena u organima javne uprave, Subotica je među najboljima u Vojvodini, ali još uvek ima prostora da se ta slika popravi – rečeno je na današnjem Konsultativnom sastanku i fokus grupi na temu „Žene, mir, bezbednost“.
Subotica jedan od primera dobre primere rodne ravnopravnosti

Sastanak čija je tema bila primena Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 vodila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a na njemu su učestvovali predstavnici Subotice, Novog Sada, Novog Kneževca, Čoke, Apatina, Kikinde, Vrbasa, Alibunara...

Subotica jedan od primera dobre primere rodne ravnopravnosti- Pitanje rodne ravnopravnosti se često marginalizuje, pa čak i banalizuje, što nikako nije cilj niti put ka dostizanju rodne ravnopravnosti.  Drago mi je što se fokus grupa održava u sredini koja zavređuje da se govori o ovoj važnoj temi, jer je Subotica grad u kome se neguje multikulturalnost i gde vlada dobra atmosfera suživota i poštovanja svih različitosti koje su u temelju našeg društva – naglasila je Brankica Janković. – Subotica je napravila pomake u odnosu na raniji period, ali je ipak ispod proseka u državi u smislu kvantitativnog učešća  žena u organima javne vlasti.  Imati ženu gradonačelnicu je daleko od primene  rodne ravnopravnosti i zato je dobro što imamo priliku da čujemo različita iskustva. Po broju žena Srbija se nalazi u vrhu evropskog proseka, te tu dobru praksu i primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti  treba da primenimo i na nivou lokalnih smaouprava.

Na čelu Grada i Skupštine grada su muškarci, ali je zato više žena u Gradskom veću, sekretarijatima i kabinetu gradonačelnika.

Subotica jedan od primera dobre primere rodne ravnopravnosti- U Subotici je prethodnih nekoliko godina napravljen značajan pomak u pitanju učešća žena u procesu odlučivanja, iako još uvek ima mesta za dalji napredak - istakla je Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti. – Pomaka ima u lokalnim mehanizmima unutar lokalne samouprave koji su možda i najvažniji i prvi stepen ka ostvarivanju nacionalne strategije rodne ravnopravnosti. Grad Subotica sprovodi veoma odgovornu i aktivnu rodnu politiku koja se ogleda kroz oblasti kao što su omladinska politika, obrazovanje, kulture, socijalne zaštite, i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Cilj je svakako da se lokalni mehanizmi podignu na viši nivo, pa će samim tim i primena strategije za rodnu ravnopravnost biti na višem nivou.

Subotica jedan od primera dobre primere rodne ravnopravnosti

Izvor: Subotica.com
Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost Konsultativni sastanak na temu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325 - Žene, mir i bezbednost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2500
Povezane teme

jasmina stevanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.