Komentara: 0
Pregleda: 5001
Foto

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

15.12.2019. u 10:27h
Izvor: Subotica.com
Oko 1.500 studenata građevine iz regiona boraviće krajem maja četiri dana u Subotici i na Paliću na tradicionalnoj "Građevinijadi". U toku su organizacione pripreme, delegacije fakulteta prethodnih nekoliko dana upoznavale su lepote našeg grada, a već danas se sa utiscima vraćaju kućama da prenesu poruku i pozovu svoje kolege na druženje u maju.
Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Građevinski fakultet u Subotici od 28. maja do 1. juna 2020. godine biće domaćin studentima građevine iz svih republika nekadašnje velike zajedničke države i Mađarske. Tim povodom delegacije fakulteta iz ovih država našli su se ovih dana u Subotici, ostvarili prve kontakte, upoznali Suboticu i Palić.

Studenti iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Mađarske osim atraktivnih turističkih lokacija i znamenitih građevina Subotice i Palića, među kojima je svakako i Gradska kuća, obišli su studentske domove, odnosno smeštaj gde će boraviti tokom svog četvorodnevnog druženja krajem maja 2020. godine. Goste iz regiona domaćini su upoznali i sa gastro ponudom na severu Bačke, uz neizostavni noćni život u klubovima i na salašima.

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Po rečima Milorada Milojevića, potpredsednika Studentskog parlamenta Građevinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, osnovni cilj godišnjeg okupljanja, uvek na drugom mestu, je upoznavanje, druženje sa kolegama iz drugih država, zatim zabavni sadržaj, takmičenje u kvizu znanja i sportskim aktivnostima.

- Potrudili smo se da našim dragim kolegama pokažemo što više onoga što Subotica i Palić mogu da ponude, želeli smo da ih motivišemo da dođu u što većem broju i da im učinimo boravak u našem gradu nezaboravnim. - rekao je Milorad - Dugujemo veliku zahvalnost lokalnoj samoupravi, gradonačelniku Bogdanu Labanu i članu Gradskog veća zaduženog za sport i omladinu Nemanji Simoviću, što nam pomažu u organizaciji i daju podršku mladima, što su nas podržali da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju koja će u naš grad dovesti oko 1.500 mladih iz celog regiona.

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Upravo Simović je bio domaćin jučerašnjeg prijema za "građevince", poželevši im dobrodošlicu i da se za pola godine vrate u naš grad sa što više kolega, da provedu nezaboravno druženje, steknu nova poznanstva i upoznaju sve lepote Subotice i Palića. Predstavljajući istoriju Subotice i šta je ona danas, Simović je goste upoznao i sa istorijom čuvenog zdanja u srcu Subotice, u kojem ih je i dočekao, dok su gosti puni utisaka pravili foto uspomene.

A puni pozitivnih utisaka su bili i sagovornici sa kojima smo razgovarali tom prilikom. Studenti iz regiona bili su oduševljeni gostoprimstvom, ambijentom, arhitekturom, ljubaznošću lokalnog stanovništva i svime što su doživeli tokom nekoliko dana boravka u našem gradu. Iako su u konkurenciji bili i drugi gradovi širom nekadašnje Jugoslavije, izbor studenata je pao na Suboticu, odnosno Palić. Već sada su sigurni da nisu pogrešili u odabiru.

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

- Prvi put sam u Subotici, zaista uživamo, sviđa nam se grad, pogotovo Gradska kuća, vrlo je lepa, a siguran sam da će nam biti lepo i kada dođemo na "Građevinijadu" u maju - kaže Luka Starej iz Ljubljane - Imamo velika očekivanja, bez obzira što smo mali fakultet verujem da ćemo napuniti barem jedan autobus i dovesti u Suboticu pedesetak ljudi. Svakako ću im preneti svoje pozitivne utiske.

Angel Mijalevski iz Skoplja zahvalio se domaćinima na srdačnom dočeku i poručio da se raduje novom dolasku sredinom naredne godine.

- Grad je prelep, ima zanimljivu istoriju i građevine, zaista ima šta da se vidi. Osim na nekim atraktivnim lokacijama u gradu bili smo i na Građevinskom fakultetu, jako mi se svideo kako je sređen - zadovoljan je Angel

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Iako nije prvi put u Srbiji, a sa Suboticom se upoznala tek ovih dana, Iva Puntić iz Splita će naš grad pamtiti samo po lepom, a posebno je uživala u prezentaciji građevine i svečanog doma gde im je upriličen prijem.

- Oduševljena sam gradom, predivan je, kao i Palić, puno je raznolikosti, divni su ljudi, ugođaj je predivan, domaćini su se zaista potrudili da se osećamo odlično. Mojima na fakultetu ću ispričati kako sam se divno provela, šta sam videla, i poručiti da bi bio greh to propustiti - kaže s osmehom Iva

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Subotica i Palić u maju domaćini studentima građevine iz regiona

Danilo Ilovac, predsednik studenata Građevinskog fakulteta u Podgorici, Suboticu je doživeo kao lep, tih i miran grad, sa specifičnom arhitekturom što je na njega posebno ostavilo utisak.

- Narod je gostoljubiv, odlična organizacija domaćina, lepe građevine, sviđa mi se ovaj stil secesije, pogotovo Gradska kuća - kaže Danilo - Pozvaću moje kolege da u maju dođu ovde, da se družimo i uživamo u turističkim atrakcijama Subotice i Palića. Ne sumnjam da će se odazvati u velikom broju, i da će sve biti na nivou!

Pored studentskih domova jedan deo gostiju biće smešten i u Studentskom odmaralištu na Paliću, čiji se završetak i stavljanje u funkciju očekuje na proleće.

Izvor: Subotica.com
Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona Prijem za studente građevinskih fakulteta iz regiona
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5001
Povezane teme

građevinski fakultet

građevinijada 2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.