• Pregleda: 4806

Subotica dobitnik priznanja za izuzetnu društvenu odgovornost u oblasti energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine

Subotica dobitnik priznanja za izuzetnu društvenu odgovornost u oblasti energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine

Subotica je dobitnik priznanja „BEES AWARD 2016“ za iskazanu izuzetnu društvenu odgovornost u dužem vremenskom periodu na korist najšire društvene zajednice i jasno opredeljenje ka racionalnom korišćenju energije, unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine. Priznanje je danas uručeno predstavniku grada Subotice, Jasmini Stevanović, na svečanosti u beogradskom Sava centru organizovanoj u okviru 4. Biznis konferencije „BEES 2016“ – „Kako privući nove investicije u energetskom sektoru – projekcije do 2020”. Odluku o dodeli javnog priznanja doneli su kompanija „Mas medija internešenel“ i Stručni kolegijum biznis konferencije „BEES 2016” (Biznis energetske efikasnosti u Srbiji).

Zahvaljujući se, u ime grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana, na priznanju koje je ove godine pripalo našem gradu, Jasmina Stevanović je rekla da ova nagrada potvrđuje da je Subotica jasno opredeljena ka racionalnom korišćenju energije, unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, i da ona za nas predstavlja  i izazov, i obavezu, da na ovom polju i u ovom segmentu učinimo svakodnevno korak više.

Uz sve to, dodala je, potencijalnim investitorima Subotica nudi značajne mogućnosti za započinjanje biznisa u nekoliko oblasti - od proizvodnje do pružanja usluga.

- Blizina Evropske unije, izrazito dobar geografski položaj, oslonjenost na Koridor 10, dobra infrastrukturna opremljenost Privredne zone ‘Mali Bajmok’, mogućnost poslovanja u režimu Slobodne zone, velika brzina izdavanja svih neophodnih dozvola investitorima i kvalifikovana, stručna i disciplinovana radna snaga – reference su  Subotice koje bi, kao  prednosti,  u narednom periodu investitori trebali da iskoriste – naglasila je Jasmina Stevanović.

U okviru trećeg panela posvećenog energetskoj efikasnosti u javnim objektima i stambenim zgradama, u ime subotičke lokalne samouprave prezentaciju na temu „Energetska potrošnja u funkciji ekonomskog razvoja grada Subotice” održao je samostalni stručni saradnik za energetiku, Vicko Marko Mamić.

U svom izlaganju pred brojnim predstavnicima domaćih i inostranih kompanija, podsetio je da je energija neophodna za svakodnevni život, da cene resursa rastu, ali i potrebe za potrošnjom, i da je iz tih razloga energetska efikasnost dominantna tema u svim medijima i među svim korisnicima.

– U isto vreme, u obavezi smo da smanjimo zagađenje životne sredine. Nastaje dilema: Smanjiti zagađenje i sprečiti globalno zagađivanje tako što ćemo trošiti manje energije ili nastaviti ekonomski rast i razvoj, ali snositi posledice globalnog zagrevanja. Energetska efikasnost nudi izlaz iz ove dileme limitiranjem zagađenja životne sredine, ali obezbeđujući energiju potrebnu za ekonomski rast i razvoj – podvukao je Vicko Marko Mamić.

U okviru današnje biznis konferencije, grad Subotica je u holu Sava centra imao opremljen štand, kao i promociju u štampanoj publikaciji „BEES 2016“.

„BEES AWARD 2016“ je javno priznanje kompanijama, lokalnim samoupravama i finansijskim institucijama koje su – investiranjem u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uticale na smanjenje potrošnje energije i/ili zamenu konvencionalnih izvora sa obnovljivim izvorima energije – dokazale jasnu opredeljenost ka unapređenju, razvoju i integraciji energetske efikasnosti i istovremeno doprinele poboljšanju energetske efikasnosti.

Organizator konferencije „BEES 2016“ bila je kompanija „Mas medija internešenel“, uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Inženjerske komore Srbije.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

9
AlwaysUltra Odgovori
Pffff ... Sta sve necemo cuti ??
Sledece je priznanje za brzinu gradjenja objekata mozda ??

Ovo priznanje moze da baci u jezero Palic i Ludas itd ...
earthworker Odgovori
a sta cemo sa 4 milijuna evra nenamenski spucano u gradsku upravu?
http://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/48828-dri-subotica-nezakonito-trosila-pola-milijarde
Vesko
Od potrosenih novaca najvise je otislo na plate budzovana grada, pa i onima koji su "muzili" i penziju i platu. A taj sto je trebao da kontrolise, vise je gledao koliko se potrosi za viski i vc papire, cime je mnogo "ustedio". Najbolje kad su im dzepovi puni, tamo su nasi noci "najsigurniji". Vazno je da su oni nama odrapili najvece poreze na imovinu,znatno vece nego u ostalim opstinama u regiji. A glavni je reako i obecao, da oni nece biti kao prethodna vlast.
panonski čamac Odgovori
BEES AWARDS: Sajt im ne radi, zadnji tviter iz 2013, registrovani u SAD od 2010, glavna delatnost - social marketing i advertising... i oni nam daju nagradu? I još ih finansira država da bi organizovali nagrade? I onda se čudite što lečimo jedni druge SMS porukama?! Mi smo debili i treba nas pustiti da trunemo, decu pošaljite napolje, možda za njih ima šanse da ne postanu kao mi.

Slušajte sada dve tri reči od mene: sijalice na našim ulicama nisu štedljive, nema nikakvih podsticaja za izolaciju kuća i zgrada radi uštede energije, grejanje se naplaćuje po kvadratu, cela Subotica smrdi na paljevinu i ugalj kada dođe zima, divlje deponije na sve strane, "zelene oaze" tj. reciklažni centri uništeni i nefunkcionalni. Kakva bre energetska efikasnost i zaštita životne sredine?!?!
ffilozoff
#panonac,-dobar Vam je komentar,pogotovo o osvetljenju grada...led sijalice postaviti,usteda ja 9 puta,od trenutne,a to znaci vise novca za bezkucnike i socijalu...ALI tu socijalu bi dobro proverio,narocito oko buvljaka i frankopanske....
Olosh Odgovori
Kakvo je onda stanje u drugim gradovima, ako je Subotica dobila ovo priznanje?!
Alen Odgovori
@panonski čamac Jos da dodam. Posadjeno 100.000 stabala od toga se osusilo preko 99.000 jer je sadjeno u sred leta i nije zalivano.
Овца за шишање Odgovori
И Пинокио добио награду за најмањег лажова!
Eee koncept Odgovori
Ako bi mogao gdin Vicko da malo detaljnije objasni plan s kojim ce grad Subotica postici veci stepen energetske efikasnosti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.