Komentara: 7
Pregleda: 2530

Subotica dobija akcioni plan za razvoj medija

29.09.2015. u 02:37h
Izvor: Subotičke novine
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sačiniće predlog lokalnog akcionog plana za razvoj medija na području Subotice, a tim povodom je u Subotici 22. septebra održan prvi sastanak predstavnika tog Društva, lokalne samouprave, medija i nevladinog sektora.
Subotica dobija akcioni plan za razvoj medija

Generalni sekretar NDNV Nedim Sejdinović rekao je da bi u izradi plana trebalo da učestvuju predstavnici lokalne samouprave i NDNV-a, kao i drugi donosioci odluka, odnosno predstavnici medija i civilnog društva. On je istakao da je okvir za donošenje takvog Plana, definisanje javnog interesa, kako bi se na takvoj osnovi koncipirali međusobni odnosi i (su)finansiranje medija od strane lokalnih samouprava. Zakonom je svakako predviđena i odgovornost medija, a definisano je u konkretnoj praksi da novac ne mogu da dobiju oni mediji koji redovno krše zakonske odrednice i etičke kodekse, o čemu brine RRA i Savet za štampu.

- Zakon o informisanju obavezuje lokalne samouprave da obezbede svoje planove informisanja. Subotica je prihvatila da sa NDNV-om sarađuje oko načina izrade Akcionog plana. Izlaskom države iz medija, novi Zakon u fokus stavlja građane i njihovo pravo na informisanje, što je zasnovano pored ostalog i na novim odnosima Gradske uprave u sufinansiranju medija. Smatramo da će i grad Subotica imati veće benefite od takvog informisanja, a sa druge strane, kao kod svih strateških dokumenata, i u ovom slučaju se stvara veći prostor za pristup fondovima finansiranja na širem planu, objasnio je pored ostalog Sejdinović.

Subotica dobija akcioni plan za razvoj medija

Izrada lokalnog akcionog plana za informisanje je obaveza lokalnih samouprava koja proističe iz novog Zakona o informisanju iz avgusta prošle godine. Lokalni planovi, kako je rekao Sejdinović, treba da stvore osnov za kvalitetno informisanje građana, dok će i sami mediji imati koristi od planova.

Žužana Serenče je istakla da će lokalna samouprava da odluči da je potez na lokalnim samoupravama, koje će na osnovu zakona o lokalnim samoupravama brinuti o informisanju građana i odlučivati i o definisanju javnog interesa, jer do sada je više odlučivano o sufinansiranju lokalnih medija.

Predstavnici OEBS-a nisu prisustvovali skupu, jer se bave transparentnošču prodaje medija. Postavljena su i pitanja oko načina sveobuhvatnog informisanja, i podsticaja građanskom novinarstvu u Evropi.

- Osnivači medija mogu biti i Udruženja građana, vladine organizacije u skladu sa pozitivnom diskriminacijom mogu da konkurišu, da jednostavnim mehanizmima pokrenu sajtove čije osnivanje nije skupo. Kroz građansko novinarstvo moglo bi da se unapredi informisanje na jeziku nacionalnih manjina , koje imaju velike mogućnosti da sredstva za informisanje dobiju i iz evropskih fondova, jer uloga Novog Zakona je da se javni interes stavi u prvi plan, istakla je Serenče.

Bilo je reči i da na žalost u Srbiji još nema tržišta koje bi omogućilo lokalnim medijima da sami sebe finansiraju, te je u tom svetlu istaknuta važnost redosleda koraka, a prvi je da lokalne samouprave prihvate kao svoju stalnu obavezu lokalne planove o informisanju, a NDNV ističe da se novim zakonom predviđa uklapanje 9 tačaka u taj okvir informisanja, od kojih su najvažnije definisanje javnog interesa i potreba svake lokalne sredine na kojima bi se gradio razvoj informisanja na lokalnim nivoima.

Izvor: Subotičke novine
Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija Radni sastanak na temu pripreme lokalnog akcionog plana za razvoj medija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2530

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.