Komentara: 14
Pregleda: 4180

Subotica dobar primer saradnje Srbije i Nemačke

10.12.2011. u 22:44h
Izvor: RTV Yueco
Subotica dobar primer saradnje Srbije i Nemačke

Subotica je predstavljena kao dobar primer privredne saradnje Nemačke i Srbije na nedavno završenom poslovnom forumu “Nemačka – Srbija” u Berlinu, izjavio je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić. Na forumu je učestvovalo preko 170 privrednika, koji su iz prve ruke, tačnije nemačkih investitora koji već ovde posluju mogli da čuju iskustva investiranja i poslovanja u Srbiji. Na forumu je bilo reči i o razvoju logistike i putne mreže.

Delegacija grada Subotica bila je jedna od učesnica šestog poslovnog saveta “Nemačka – Srbija”. Na skupu su ponovljene ranije ocene nemačkih investitora o ulaganju u Subotici, uspostavljeni novi kontakti, ali i otvoreni neki novi pravci saradnje. Naime, radi se o razgovorima na temu obnove železničkih pruga u ovom regionu i njihovim povezivanjem sa lukama na Dunavu, čime bi ovdašnji investitori i privrednici imali daleko niže troškove transporta gotovih proizvoda.

Ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić izjavio u Berlinu da je srpska privredna delegacija, koja je prisustvovala sastanku Nemačko-srpskog poslovnog saveta, ispunila cilj i da se u Srbiju vraća s najavama spremnosti nemačkih partnera za dalju saradnju. Ćirić je ocenio da je delegacija imala dva izuzetno uspešna dana i da je ispunila cilj, a da je na poslovnom forumu bilo više od 170 učesnika, privrednika iz Nemačke i Srbije.

U Subotici posluje niz Nemačkih preduzeća, a najavljena je izgradnja nekoliko fabrika. Simens zapošljava oko 500 radnika, a trenutno gradi još jedan pogon u kojem će u naredne dve godine zaposliti još 150 radnika. Dunkermotoren je kompletnu proizvodnju mikromotora preselio u Suboticu. Zapošljava oko 50 radnika, a sledeće godine počinje izgradnja novog pogona u kojem će biti zaposleno oko 150 radnika. Norma grupa je započela prizvodnju sa oko 50 radnika, a do kraja sledeće biće ih oko 340. Do kraja godine sa gradnjom fabrike kreće i Continental ContiTeh koji će do 2015 uposliti oko 250 radnika. Pored njih, u sektoru trgovine posluje Metro koji upošljava oko 200 radnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 4180
Povezane teme

Dunkermotoren Subotica

nemačka delegacija

fabrika continental

contitech subotica

nemačke investicije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.