Komentara: 7
Pregleda: 1878

Studentima najviše nedostaje praktičan rad

04.04.2018. u 16:38h
Izvor: Subotica.com
Povodom Dana studenata, studentski parlamenti Građevinskog fakulteta, Visoke tehničke škole i Visoke škole strukovnih studija organizovali su juče sportske aktivnosti, koje su se nastavile zajedničkim druženjem i slavljem duboko u noć. Međutim, osim proslave, ovo je i dan kada bi trebalo da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju, pri čemu najčešće ističu nedostatak praktičkog rada za vreme studija.
Studentima najviše nedostaje praktičan rad

Studentski dan juče je protekao u duhu sportskih aktivnosti. Nešto više od 120 studenata odazvalo se pozivu studentskih parlamenata Građevinskog fakulteta, Visoke tehničke škole i Visoke škole strukovnih studija, da zajednički obeleže svoj dan.  

- Organizovali smo sportski turnir u fudbalu, košarci i odbojci, a želja nam je bila da u aktivnostima učestvuju svi, a ne samo naša tri fakulteta, stoga je bilo studenata i sa Ekonomskog, FTN-a i nekoliko privatnih fakulteta, koji su došli da se druže i takmiče na ovom događaju. Mislim da je to bilo jedno lepo druženje na kom su studenti stekli dosta novih poznanstava i prijateljstava - kaže Zoran Popić, predsednik Studentskog parlamenta Visoke tehničke škole.

Studentima najviše nedostaje praktičan rad

Osim proslave i uživanja u sportskim aktivnostima, Dan studenata je i prilika da se ukaže na njihove probleme. Studenti sa kojima smo razgovarali kažu da su većinom zadovoljni uslovima studiranja u našem gradu, ali da im najviše nedostaje praktičan rad u nastavi.

- Generalno sam zadovoljna sa radom na Visokoj školi, predavanja su mi zanimljiva i motivišu me da dolazim redovno. Jedino što bih promenila, jeste da se uvede više praktičnog dela nastave, jer smatram da bi jednog dana bila uspešan trener, moram da imam iskustva u praksi. Bilo bi lepo da nam Visoka škola ponuni i neke razmene u inostrastvo, ako ne to, onda makar da ima više akivnosti u vezi sa mojom strukom - kaže studentkinja Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera.

Sa njom se složila i studentkinja Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, ističući da bi, pored stručnih predavanja i poseta sudu, bilo poželjno kada bi da se u okviru nastave studenti podučavali kako da sastavljaju molbe, tužbe i žalbe.

- Vrlo sam zadovoljna uslovima, profesori i osoblje na fakultetu su prijatni, predavanja interesantna, posebno pohvaljujem interakciju sa studentima. Eventualno bih uvela više praktičnog rada, jer iako nam na predavanja dolaze sudije ili advokati, volela bih kada bi nam dali primer nekog slučaja pa da ga sami rešimo ili da nas uče kako da sastavljamo molbu, tužbu ili žalbu - objašnjava studentkinja Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Studentima najviše nedostaje praktičan rad

Nasuprot svojim vršnjakinjama, mogućnostima praktičnog rada i zaposlenja nakon studija, zadovoljan je student Visoke tehničke škole. 

Studije nisu teške i ako se redovno uči, lako se može završiti. Takođe, Škola se veoma trudi, kada je u pitanju ostvarivanje saradnje sa firmama u našem okruženju, te nam na taj način olakšava pronalazak prakse ali i budućeg zaposlenja - ističe student Visoke tehničke škole.

Da je studiranje u Subotici drugačije u odnosu na studiranje u drugim gradovima, objašnjava student Ekonomskog fakulteta, dodajući da, iako su uslovi na visokom nivou, njemu i kolegama takođe nedostaje praktičan rad.

- Uglavnom smo svi smešteni u domu, blizu nam je fakultet, tereni i menza, pa se više osećamo kao porodica i mnogo smo prisniji. Kada je u pitanju traženje posla, mislim da svaki student koji želi i traži zaposlenje tokom i nakon studija to može u Subotici da postigne, jer ima mnogo kompanija koje cene studente i njihovo znanje. Ono čime je većina studenata, ne samo na našem, nego koliko sam upućen i na drugim fakultetima, nezadovoljna je što nema toliko prakse tokom nastave. Kod nas ima profesora koji su posvećeni svom radu, te se trude da uvedu novine i da nastava bude zanimljiva i interaktivna, ali je nažalost takvih predavanja je još uvek malo - objašnjava student Ekonomskog fakulteta.

Studentima najviše nedostaje praktičan rad

Kako bi se nadomestio nedostatak praktičnog dela u nastavi, Studentski parlament Ekonomskog fakulteta, redovno organizuje obuke za studente.

 Prošle nedelje smo imali obuku iz pisanja projekta za privatni sektor i kako da korak po korak realizuju ideju. To je nešto što možda neće naučiti na fakultetu, a ponekad će im zatrebati u životu. Takođe, organizujemo i stručne ekskurzije, a dobro je i to što fakulteta pruža mogućnost našim najboljim studentima i onima koji su aktivni članovi studentskih organizacija, da dobiju besplatno putovanje na Zlatibor, kao vid nagrade. Tamo postoji studentsko odmaralište, gde se organizuju stručna predavanja na zanimljive ekonomske teme i druženja. Kao parlament, stalno forsiramo promene i ukazujemo na potrebu prijagođavanja fakulteta potreba studenata, ali je to sistem koji tako funkcioniše, odnosno neki profesori su prilagodljivi promenama, a neki nisu - poručuje Vukašin Stojanović, potpredsednik Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta.

Dan studenata se u našoj zemlji obeležava 4. aprila, u znak sećanja na studenta prava Žarka Marinovića, koji je tragično izgubio život u studentskim demonstracijama 1936. godine, organizovanih zbog jačanja fašizma u Nemačkoj. Štrajkovi protiv fašizacije zemlje i vlade tada su organizovani u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju i u našem gradu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 1878
Povezane teme

studenti subotica

studenti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.