Komentara: 4
Pregleda: 5847

Studenti ekonomije iz Bujanovca u Subotici

02.03.2012. u 18:20h
Izvor: SuMedija
Studenti ekonomije iz Bujanovca u Subotici

Studenti subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu nalaze se u dvodnevnoj poseti matičnoj visokoobrazovnoj ustanovi u Subotici. Njihov dolazak organizovalo je Kordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Brucošima iz Bujanovca i studentima iz Subotice obratili su se ambasadori Velike Britanije i SAD – a Majkl Devenport i Meri Vorlik, ministar obrazovanja Žarko Obradović, ambasador OEBS – a Tomas Mur, ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković, predsednik opštine Bujanovac Šaib Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri i dekan prof dr Nenad Vunjak.

- Otvaranje odeljenja u Bujanovcu je veliko dostignuće i uspeh za sve koji su učestvovali u tom projektu. Svi zajedno započeli su kreiranje bolje budućnosti. Za studente je to početak teškog rada, odgovornosti i izazova, ali nadam se da će naći pravi put – rekla je ambasadorka Meri Vorlik. Ekonomski fakultet, čije je sedište u Subotici, a isturena odeljenja u Novom Sadu i Bujanovcu, ima oko 6.000 studenata. Novoformirano odeljenje u Bujanovcu pohađa 94 brucoša kojima predaju profesori iz Vojvodine i Makedonije, tačnije Tetova.

- Nastava u Bujanovcu u zimskom semestru je uspešno obavljena. Zajedničko slušanje nastave studenata albanske i srpske nacionalnosti ih je približilo. Ali, da je svaki početak rada težak primetili smo po slabijem polaganju kolokvijuma i ispita u februarskom ispitnom roku. Očekujemo bolje rezultate. Iako su sada studenti udaljeni od svojih učinionica u Bujanovcu 550 kilometara ovaj Fakultet je njihova kuća – rekao je dekan prof dr Nenad Vunjak.

Inicijator otvaranja fakulteta u Bujanovcu ministar obrazovanja Žarko Obradović kaže da Ekonomski fakultet najbolje opisuju predavanja na srpskom, mađarskom i albanskom jeziku i to što studenti u komunikaciji koriste i engleski jezik, ali se svi razumeju.

- Fakultet ima kvalitetnu nastavu, profesore, saradnju sa drugim kompanijama i fakultetima. Srbija je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i sada nam se otvaraju evropska vrata u visokom obrazovanju. Bićemo u situaciji da koristimo programe i projekte, ponuda će biti velika, a koliko ćemo projekata dobiti zavisi od našeg znanja i sposobnosti – rekao je Obradović.

Milan Marković je rekao studentima da je njihov jedini zadatak da dobro uče i postanu dobri ljudi. Ukoliko nemate nameru da završavate fakultet nemojte da profesori džabe dolaze. Naša želja je da model zajedništva u Vojvodini prenesemo u Bujanovac. Kao što govorite engleski i albanski morate naučiti srpski, jer živite u Srbiji. Organizovaćemo kurs srpskom jezika i svi udžbenici će biti prevedeni – rekao je Marković.

Šaib Kamberi se nada da će između Subotice i Bujanovca biti i drugih vrsta saradnje što je posebno važno za studente isturenog odeljenja.

- U početku sam bio skeptičan, ali kada sam upoznao rukovodstvo Fakulteta znao sam da ćemo uspeti. Za nekoliko godina imaćemo najmanje 40 diplomaca i zato očekujemo pomoć u ekonomskom razvoju. Razmišljamo da otvorimo i učiteljski fakultet – rekao je Galip Bećiri.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 5847
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

studenti subotica

ekonomski fakultet u bujanovcu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.