Komentara: 0
Pregleda: 1937

Stručno obrazovanje u korak s vremenom

27.01.2009. u 17:41h
<p>Politehnička,Tehnička, Hemijska i Ekonomska &scaron;kola u Subotici zatražile su od Ministarstva prosvete dozvolu za otvaranje oglednih odeljenja kako bi unapredili nastavu i uveli nove obrazovne profile koji su deficitarni u regionu.</p>

Ovo je rečeno na regionalnom sastanku o reformi srednjeg stručnog obrazovanja, koja se sprovodi po programu sačinjenom 2003. godine, a čiji je cilj da se razviju obrazovni programi i školuju kadrovi koji bi odgovorili potrebama privrede i tržišta.

Dobri rezultati oglednih odeljenja u subotičkim srednjim školama

Program reforme srednjeg obrazovanja je tadašnje ministarstvo sačinilo u saradnji sa Evropskm unijom i njegov krajnji cilj je bio da deca koja završe neku od stručnih srednjih škola dođu što lakše do posla. Ideja reformisanja ovih škola trebalo bi da im pomogne da idu u korak sa vremenom i prilagode se realnim zahtevima tržišta upravo uvođenjem novih obrazovnih profila.

Po tom novom eksperimentalnom programu školuje se devet odsto školaraca, a u narednim godinama trebalo bi znatno povećati taj procenat kao i opšti kvalitet stručnog obrazovanja u srednjim školama.

Reforma je usmerena uglavnom na poljoprivrednu proizvodnju i preradu hrane, medicinu, mašinstvo, građevinarstvo i elektrotehniku. Za poslednjih pet godina u ovaj program reforme uloženo je oko 20 miliona evra, a uz pomoćETF fondacije iz Torina, GTZ-a, Kultur kontakta i i nekih drugih institucija u više od 160 škola u Srbiji uvedeno je 58 novih obrazovnih profila kroz oglednu nastavu.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1937
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.