• Pregleda: 4056

Stručnjaci Evropa Nostre u poseti Sinagogi

U Subotici boravi Međunarodni tim stručnjaka koji će posetiti i dati preporuke za konačnu rekonstrukciju Sinagoge. U delegaciji su predstavnici Evropa nostre, koja je uvrstila Sinagogu među sedam najugroženijih objekata u Evropi, kao i predstavnici Svetskog memorijskog fonda i Instituta Evropske investicione banke. Njihov zadatak je da sa lokalnim akterima procene lokacije, i predlože razvoj održivih rešenja i plan revitalizacije.
Stručnjaci Evropa Nostre u poseti Sinagogi

Evropa Nostra započela je program ‘7 najugroženijih’ januara 2013. godine sa Institutom Evropske investicione banke kao partnerom osnivačem i Razvojnom bankom Saveta Evrope kao pridruženim partnerom, a cilj programa je da kroz pomoć ugroženim znamenitostima služi kao katalizator za dalju akciju, podigne svest o ugroženosti baštine i promoviše „moć pozitivnih primera“. Na ovoj listi ove godine, između ostalih, našla se i subotička sinagoga

Program obezbeđuje rad međunardnog tima stručnjaka iz oblasti baštine i finansijskih stručnjaka iz Instituta Evropske investicione banke zajedno sa lokalnim akterima na proceni lokacije, razvoju održivih rešenja i plana revitalizacije 7 najugroženijih mesta. Međunarodni tim stručnjaka koji će posetiti i dati preporuke za Sinagogu, osim iz Evropa nostre i Instituta Evropske investicione banke, čine i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Svetskog memorijskog fonda.

Kroz dosadašnju rekonstrukciju sinagoge, iz različitih finansijskih izvora, završena je obnova istočne i zapadne fasade. Očekuje se uskoro sklapanje ugovora o rekonstrukciji južne fasade, kao i završetak javne nabavke za rekonstrukciju kupole. Završena je i javna nabavka za glavne projekte enterijera i instalacija. Ono što sledi jeste realzacija 330.000 evra odobrenih od strane mađarske vlade za rekonstrukciju enterijera, severne fasade i konačne rekonstrukcije krova.

Na listi “7 najugroženijih” znamenitosti u Evropi 2014. godine su pored Sinagoge u Subotici, ušli i scenska oprema Burla pozorišta iz 19.veka u Antverpenu u Belgiji, istorijski kvartovi Kastorije (Dolčo i Aposari) u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji, Zvona nacionalne palate Mafra u Portugalu, Drvene crkve u južnoj Tansilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Černjakovsku u Rusiji.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

2
baćo Odgovori
Održivog rešenja prosto nema bez infuzije grada ili države. Povremene donacije nisu dovoljne, a broja vernika u Subotici za vreme gradnje sveo se danas na 1-2 %.
Riply Odgovori
Za svaku rekonstrukciju potreban je dobar izvođač radova koji u svom poslu mora biti jedan od najboljih. Isto tako, materijali koji se koriste za rekonstrukciju bilo kojeg dela pomenutog objekta moraju biti proverenog kvaliteta. Napominjem ovo jer se u praksi pokazalo da se kod nas stvari rade dosta drugačije, odnosno dobiju se sredstva za najbolje ali se odradi i ugradi sasvim prosečno. Razlika završava negde drugo. Dokle god bude tako, svi važni objekti će se morati renovirati često a sredstva se neće dobijati stalno iz EU, već će opet sve ići iz budžeta, odnosno na teret građana.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.