Komentara: 2
Pregleda: 4837

Stručnjaci Evropa Nostre u poseti Sinagogi

14.10.2014. u 19:00h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici boravi Međunarodni tim stručnjaka koji će posetiti i dati preporuke za konačnu rekonstrukciju Sinagoge. U delegaciji su predstavnici Evropa nostre, koja je uvrstila Sinagogu među sedam najugroženijih objekata u Evropi, kao i predstavnici Svetskog memorijskog fonda i Instituta Evropske investicione banke. Njihov zadatak je da sa lokalnim akterima procene lokacije, i predlože razvoj održivih rešenja i plan revitalizacije.
Stručnjaci Evropa Nostre u poseti Sinagogi

Evropa Nostra započela je program ‘7 najugroženijih’ januara 2013. godine sa Institutom Evropske investicione banke kao partnerom osnivačem i Razvojnom bankom Saveta Evrope kao pridruženim partnerom, a cilj programa je da kroz pomoć ugroženim znamenitostima služi kao katalizator za dalju akciju, podigne svest o ugroženosti baštine i promoviše „moć pozitivnih primera“. Na ovoj listi ove godine, između ostalih, našla se i subotička sinagoga

Program obezbeđuje rad međunardnog tima stručnjaka iz oblasti baštine i finansijskih stručnjaka iz Instituta Evropske investicione banke zajedno sa lokalnim akterima na proceni lokacije, razvoju održivih rešenja i plana revitalizacije 7 najugroženijih mesta. Međunarodni tim stručnjaka koji će posetiti i dati preporuke za Sinagogu, osim iz Evropa nostre i Instituta Evropske investicione banke, čine i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Svetskog memorijskog fonda.

Kroz dosadašnju rekonstrukciju sinagoge, iz različitih finansijskih izvora, završena je obnova istočne i zapadne fasade. Očekuje se uskoro sklapanje ugovora o rekonstrukciji južne fasade, kao i završetak javne nabavke za rekonstrukciju kupole. Završena je i javna nabavka za glavne projekte enterijera i instalacija. Ono što sledi jeste realzacija 330.000 evra odobrenih od strane mađarske vlade za rekonstrukciju enterijera, severne fasade i konačne rekonstrukcije krova.

Na listi “7 najugroženijih” znamenitosti u Evropi 2014. godine su pored Sinagoge u Subotici, ušli i scenska oprema Burla pozorišta iz 19.veka u Antverpenu u Belgiji, istorijski kvartovi Kastorije (Dolčo i Aposari) u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji, Zvona nacionalne palate Mafra u Portugalu, Drvene crkve u južnoj Tansilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Černjakovsku u Rusiji.

Izvor: RTV Yueco
Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi Ambasador Izraela u poseti subotičkoj Sinagogi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4837
Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.