• Pregleda: 3522

Strnjika gorela na oko 20 parcela u Subotici, počinioci nepoznati

Spaljivanje žetvenih ostataka nakon skidanja useva zabranjeno je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kao i gradskom Odlukom o zaštiti useva i zasada i poljoprivrednog zemljišta. Dok se većina subotičkih poljoprivrednika pridržava ovog pravila, na oko 20 parcela zabeleženo je spaljivanje strnjike, a počinioci nisu pronađeni.
Foto: Ilustracija
Strnjika gorela na oko 20 parcela u Subotici, počinioci nepoznati

Kako bi lakše otkrili površine koje gore, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine sklopilo ugovor sa Institutom Biosens iz Novog Sada, koji putem satelita detektuje površine u državnoj svojini na teritoriji Vojvodine na kojima se spaljuju žetveni ostaci. Podaci o brojevima parcela na kojima je zabeleženo paljenje, dostavljeni su i lokalnoj samoupravi.

- Čuvarska služba je, na osnovu podataka koji su poslati iz Ministarstva, obišla teren i  evidentirala te površine, ali, nažalost, nije utvrđen nijedan počinilac, odnosno na terenu nisu evidentirani oni koji su počinili paljenje žetvenih ostataka. Ti predmeti su u postupku - kaže Grgur Stipić, šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište.

Na teritoriji Subotice evidentirano je dvadesetak parcela na kojima je strnjika gorela, ukupne površine oko 50 hektara, a one su uglavnom u privatnom vlasništvu i ne nalaze se u blizini većih saobraćajnica.

- Relativno je mala površina zapaljena, jer su, s jedne strane, naši poljoprivrednici uglavnom disciplinovani i vode računa o zakonskoj regulativi, a s druge strane, ukoliko se ti žetveni ostaci ne zaoru, po jednom hektaru se gubi od 40 do 50 kilograma azota - objašnjava Stipić. 

Iako je ove godine zabeležen određeni pad kada je paljenje žetvenih ostataka u pitanju, na šta su uticale i brojne edukacije koje je organizovao Štab za krizne situacije, ovakvi požari na otvorenom, osim što idu na štetu poljoprivrednicima, predstavljaju i veliku opasnost po bezbednost.

- Veliki je problem zato što se zapaljeni žetveni ostaci mogu proširiti i na druge useve, mogu zahvatiti rastinje i prouzrokovati veliku količinu dima koji, ukoliko je saobraćajnica u blizini, može da predstavlja problem za saobraćaj i dovede do nesagledivih posledica - ističe šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište.

Prošle godine je na teritoriji Vojvodine strnjište zapaljeno na površini od 500 hektara, a podaci za ovu godinu uskoro će biti poznati, najavljuje ministar poljoprivrede. Prema preliminarnim podacima za oktobar, najgore je bilo u srednjem Banatu i Sremu.

- Tamo je bilo toliko paljenja pacela, da je prosto neverovatno. Ovo će nam poslužiti kao alat za nove mere, kako bismo sprečili preventivno, a posle preventivnih i represivne mere - kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Za paljenje ostataka useva, gradskom Odlukom o poljoprivrednom zemljištu propisana je novčana kazna za fizička lica koja se kreće od 5.000 do 75.000 dinara.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

10
Lelemud Odgovori
Pa čije su parcele Šerloci??
kojot Odgovori
Вероватно су дошли пољопривредници из Смедерева да запале стрњику. Власнике и закупце тих њива лепо за уши и одмах ће се сазнати ко пали.
Kalimero Odgovori
Na 50 intervncija vatrogasaca na požarima strnjiku (žita ili kukuruza) napiše se jedva 1 iprekršajna prijava i to samo u slučaju ako je počinilac zatečen na njivi kako pali strnjiku ili ako očevidaca pristane da svedoči!!!! Plata protivpožarnoginspektora MUP-a se kreće u rasponu od 75-85000 dinara a 1 intervncija košta državu otprilike oko 5000 din(gorivo, sati, pozvana pripravnosti vatrogasaca od kuće jer ih jedva ima za nedaj Bože ozbiljniju intervenciju) Jednostavno, nema se volje, želje i one muške stvari da se tome stane na put!
jozo bubnjar Odgovori
"Čuvarska služba je, na osnovu podataka koji su poslati iz Ministarstva, obišla teren i evidentirala te površine, ali, nažalost, nije utvrđen nijedan počinilac..."
Cuvarskoj sluzbi da gori ispred vrata opet bi cekala podatke od ministarstva.
To je sluzba tragikomedije.
city woman Odgovori
Svaka parcela ima svog vlasnika, koji je odgovoran za svoju parcelu. Mislim da je sve jasno.
Petar Odgovori
Piromani bi trebali odgovarati i krivično a ne samo prekršajno! Ovakve paljevine čine nemerljive štete za celokupni eko sistem i prirodu! osim što prave štetu na biljnom i životinjskom svetu pre svega na divljači uništavaju čovekovu okolinu i truju zagađivanjem vazduha! Nažalost nikad se piromani ne otkriju pa tako ostaju nekažnjeni. Setite te se paljevine u lovištu kod Starog Žednika! I pored velike štete do danas nije otkriven počinilac!
Sale Odgovori
zasto bi neko isao kilometrima i palio strnjiku koja nije njegova?
Mozakss Odgovori
Koji odgovor..
Pocinioci nisu nadjeni?
Pa valjda imate evidenciju ko je vlasnik.parcele?
Ferika Odgovori
Pa se neki tu čude kako smo imali vazduha najlošijeg kvaliteta u gradu.
Uvek u pravu Odgovori
Dok sam ja bio poljočuvar znao sam ko je zapalio koju parcelu i sve evidentirao i poslao zapisnike na dalju obradu tamo gde treba. I sad posedujem fotokopije preko 40 paljevina sa imenom i prezimenom počinioca. Onda je poljočuvarska služba raspuštena (u formi u kakvoj je bila do tad) i primljeni su poljočuvari po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti i sad se ne zna ništa. U GU imaju moje podatke i sigurno znaju ko im ovo piše a znaju i koga su primili na moje radno mesto.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.