Komentara: 10
Pregleda: 4332

Strnjika gorela na oko 20 parcela u Subotici, počinioci nepoznati

07.11.2019. u 09:15h
Izvor: TV Subotica
Spaljivanje žetvenih ostataka nakon skidanja useva zabranjeno je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kao i gradskom Odlukom o zaštiti useva i zasada i poljoprivrednog zemljišta. Dok se većina subotičkih poljoprivrednika pridržava ovog pravila, na oko 20 parcela zabeleženo je spaljivanje strnjike, a počinioci nisu pronađeni.
Strnjika gorela na oko 20 parcela u Subotici, počinioci nepoznati

Kako bi lakše otkrili površine koje gore, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine sklopilo ugovor sa Institutom Biosens iz Novog Sada, koji putem satelita detektuje površine u državnoj svojini na teritoriji Vojvodine na kojima se spaljuju žetveni ostaci. Podaci o brojevima parcela na kojima je zabeleženo paljenje, dostavljeni su i lokalnoj samoupravi.

- Čuvarska služba je, na osnovu podataka koji su poslati iz Ministarstva, obišla teren i  evidentirala te površine, ali, nažalost, nije utvrđen nijedan počinilac, odnosno na terenu nisu evidentirani oni koji su počinili paljenje žetvenih ostataka. Ti predmeti su u postupku - kaže Grgur Stipić, šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište.

Na teritoriji Subotice evidentirano je dvadesetak parcela na kojima je strnjika gorela, ukupne površine oko 50 hektara, a one su uglavnom u privatnom vlasništvu i ne nalaze se u blizini većih saobraćajnica.

- Relativno je mala površina zapaljena, jer su, s jedne strane, naši poljoprivrednici uglavnom disciplinovani i vode računa o zakonskoj regulativi, a s druge strane, ukoliko se ti žetveni ostaci ne zaoru, po jednom hektaru se gubi od 40 do 50 kilograma azota - objašnjava Stipić. 

Iako je ove godine zabeležen određeni pad kada je paljenje žetvenih ostataka u pitanju, na šta su uticale i brojne edukacije koje je organizovao Štab za krizne situacije, ovakvi požari na otvorenom, osim što idu na štetu poljoprivrednicima, predstavljaju i veliku opasnost po bezbednost.

- Veliki je problem zato što se zapaljeni žetveni ostaci mogu proširiti i na druge useve, mogu zahvatiti rastinje i prouzrokovati veliku količinu dima koji, ukoliko je saobraćajnica u blizini, može da predstavlja problem za saobraćaj i dovede do nesagledivih posledica - ističe šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište.

Prošle godine je na teritoriji Vojvodine strnjište zapaljeno na površini od 500 hektara, a podaci za ovu godinu uskoro će biti poznati, najavljuje ministar poljoprivrede. Prema preliminarnim podacima za oktobar, najgore je bilo u srednjem Banatu i Sremu.

- Tamo je bilo toliko paljenja pacela, da je prosto neverovatno. Ovo će nam poslužiti kao alat za nove mere, kako bismo sprečili preventivno, a posle preventivnih i represivne mere - kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Za paljenje ostataka useva, gradskom Odlukom o poljoprivrednom zemljištu propisana je novčana kazna za fizička lica koja se kreće od 5.000 do 75.000 dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4332
Povezane teme

paljenje na otvorenom

poljoprivredno zemljište

spaljivanje žetvenih ostataka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.