Komentara: 55
Pregleda: 25694

Stiglo pojašnjenje - maske na otvorenom su samo preporuka!

16.10.2020. u 14:19h > 15:52
Izvor: Blic  / Subotica.com  / RTS
Nacionalni Krizni štab za borbu protiv kovida 19 je, zbog povećanja broja novih slučajeva zaraze, doneo odluku o uvođenju novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. U prvoj informaciji saopšteno je da će maske na otvorenom biti obavezne od danas, a naknadno je pojašnjeno da je u pitanju preporuka.
Stiglo pojašnjenje - maske na otvorenom su samo preporuka!

Epidemiolog dr Darija Kisić izjavila je za RTS nakon sednice Kriznog štaba da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija kada se one najlakše šire. Zbog toga je Krizni štab doneo nove mere u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Maske i na otvorenom - Prema odluci Kriznog štaba, kako je jutros preneo RTS, od danas je trebalo da bude obavezno nošenje maski svuda - uključujući i otvorene prostore, međutim nešto kasnije dr Kisić Tepavčević je za Tanjug dopunila svoju izjavu, da je nošenje maske ipak samo preporuka.

Lokalne samouprave ne smeju da odobravaju okupljanja - Krizni štab je doneo odluku i da zabrani lokalnim samoupravama da daju specijalne dozvole za organizaciju različitih okupljanja.

- U skladu sa tim doneta je odluka da se pre svega pooštre sve dosadašnje mere, u smislu kontrole njihove primene. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja. Od danas važi zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja. Sledeće bitno je da maske treba da nosimo svi stalno, i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore - rekla je Kisić Tepavčević i pozvala građane da bodre i podstiču jedni druge da se pridržavaju te mere, jer se pokazala izuzetno efikasnom.

Dr Kisić je navela da će se od danas pooštriti kontrola svih mera koje su ranije stupile na snagu, a to uključuje zabranu rada ugostiteljskih i trgovinskih objekata posle 23 sata i okupljanje do 30 ljudi u zatvorenom prostoru.

Virusolog u penziji dr Ana Gligić je govoreći o epidemiji tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a rekla da su prognoze takve da ne sme ni da ih izgovori.

Blic saznaje da bi kažnjavanje za kršenje mere nenošenja maski moglo od sledeće nedelje da bude zakonski regulisano, nakon čega bi se izricale mandatne kazne koje bi bile novčane. Na današnjoj sednici razmatrano je i regulisanje kršenja kućne izolacije koje bi takođe moglo da se nađe kao odredba u izmenjenom Zakonu o prekršaju.

Izvor: Blic / Subotica.com / RTS
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 55
Pregleda: 25694
Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

zaštitna maska

javna okupljanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.