Komentara: 1
Pregleda: 2209

Stazama secesije koju Subotica gubi

15.06.2021. u 11:45h
Izvor: TV Subotica
Stazama secesije koju Subotica gubi

Nakon dužeg vremena, Subotičani su ponovo imali priliku da pođu u šetnju stazama secesije koju je vodila profesorka dr Viktorija Aladžić. Povod je bio Svetski dan secesije, 10. jun, a profesorka je odabrala Ulicu braće Radić. Među brojnim sugrađanima koji su se priključili, našao se i Nikola Krmpotić i to, kako je rekao, iz radoznalosti.

- Na neki način, da malo više obratim pažnju na ove lepe građevine, jer čovek obično, kada prolazi centrom grada, udubljen je u svoje probleme i apsolutno je fokusiran na cilj gde ide i ne obraća pažnju na lepotu koja nas okružuje - kazao je Krmpotić.

Stazama secesije koju Subotica gubiProfesorka, koja se posvetila istraživanju secesije u našem gradu i identifikovala stotinjak kuća u tom stilu, odabrala je upravo Ulicu braće Radić, jer je, kako je istakla, secesija u toj ulici veoma značajna, ali je ujedno i primer kako je mnogo toga izgubila.

- Mislim da je secesija u Ulici braće Radić značajna, pogotovo što ima mnogo objekata koji su izgubili karakteristike secesije, ali su bili vrlo lepi u vreme kada su izgrađeni. Tako sam malo govorila o postojećim objektima koji imaju secesijske karakteristike, a malo o onim koji te karakteristike izgubili - kazala je dr Viktorija Aladžić, vanredna profesorka na Građevinskom fakultetu.

Stazama secesije koju Subotica gubiKako je dr Aladžić poručila, Subotica gubi deo po deo nasleđa, budući da se secesijske kuće ruše jedna po jedna, i kada dođemo do tačke da nestane polovina graditeljskog nasleđa, tada više neće biti povratka.

- Čuvanje nasleđa ne podrazumeva samo da čuvamo pojedinačne kuće, nego da se čuva ceo kontekst. Ako imate jednu prizemnu kuću koja je značajna, a posle nje zgradu od pet do sedam spratova, vi ste potpuno ruinirali okruženje tog objekta. Tako da sve ove šetnje koje organizujem imaju za cilj da se stanovništvo edukuje i ljudi jako vole da saznaju o istoriji svog grada - poručila je dr Aladžić. 

Stazama secesije koju Subotica gubiKako bi se stvorila veza i identifikacija građana sa gradom, dr Aladžić smatra da bi deca trebalo da imaju predmet u školi kako bi se od malih nogu upoznala sa istorijom Subotice.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2209
Povezane teme

viktorija aladžić

secesija

šetnja stazama secesije

ulica braće radić

svetski dan secesije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.