Komentara: 27
Pregleda: 6877

Starosna granica za odlazak žena u penziju pomerena za šest meseci

08.01.2018. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
Od početka godine primenjuju se novi propisi o penzionisanju, prema kojima se granica za odlazak u starosnu penziju za žene pomera za šest meseci.
Starosna granica za odlazak žena u penziju pomerena za šest meseci

Žene će od ove godine moći da dobiju penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža. Starosna granica za žene će se do 2032. godine postepeno pomerati, a od te godine će, kao i muškarci, imati uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

- Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi za pezionisanje, 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža. Pravo na punu starosnu penziju, žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života - kaže Snežana Marić, direktorka Filijale Subotica PIO fonda.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, muškarcima je potrebno 40 godina radnog staža i najmanje 57 godina života. U prevremenu penziju, žene od ove godine odlaze sa 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života.

- Penzija se u tom slučaju trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto - dodaje Marić.

Prema poslednjim raspoloživim podacima PIO fonda, Filijala Subotica ima nešto više od 33 hiljade korisnika penzija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 6877
Povezane teme

PIO Fond Subotica

penzija

penziono osiguranje

prevremena penzija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.